Ouders Ivana Smit winnen in civiele zaak tegen politie Maleisië
UPDATEDe familie van het overleden fotomodel Ivana Smit mag in een civiele procedure de Maleisische overheid aansprakelijk stellen voor de fouten die de politie maakte in het onderzoek naar de dood van de 18-jarige vrouw. Dat heeft de hoge raad in Maleisië vanochtend bepaald.
Ivana's moeder Karin heeft een civiele zaak aangespannen tegen de Maleisische minister van Binnenlandse Zaken, tegen de politie in Kuala Lumpur en tegen politieinspecteur Faizal. Een van de eisen is dat Faizal van de zaak wordt gehaald.
Vijf jaar geleden viel het Limburgse fotomodel 40 meter naar beneden vanaf het balkon van een Amerikaans echtpaar, Alexander en Luna Johnson. Faizal concludeerde binnen een dag dat het een ongeluk was. De familie Smit denkt dat Ivana bij de Amerikanen aan een overdosis drugs is overleden en dat haar lichaam vervolgens over de rand werd gegooid. Maleisië kent strenge drugswetten.
De tekst loopt verder door onder de foto
Vrije voeten
Later werd een maandenlang feitenonderzoek gedaan door een speciale rechtbank in Kuala Lumpur. Daaruit kwamen absurde feiten naar voren. Zo kon de schoonmaakster in opdracht van de Amerikanen het appartement reinigen voordat de technische recherche sporenonderzoek kwam doen. En de politie verzuimde om het tijdstip van overlijden vast te stellen door de temperatuur van de jonge vrouw te meten.
De Maleisische patholoog getuigde dat Ivana aan de gevolgen van haar val was overleden, terwijl de Nederlandse patholoog Frank van de Goot na onderzoek vaststelde dat Ivana in het appartement om het leven moet zijn gekomen. De Amerikanen zaten enige tijd vast voor drugsgebruik, maar die aanklacht werd later ingetrokken waardoor ze op vrije voeten kwamen.
Drie jaar geleden oordeelde een rechter dat Ivana om het leven moet zijn gekomen door toedoen ‘van derden’. Daarop opende de Maleisische politie een moordonderzoek, wederom geleid door Faizal, de inspecteur die vanaf dag één op een ongeluk aanstuurde.
Uitgerekend op Ivana's sterfdag
De Maleisische overheid stelde dat de civiele zaak onterecht is omdat er nog geen conclusies getrokken kunnen worden omdat het politieonderzoek nog altijd loopt. Bovendien zou het onderzoek naar eer en geweten zijn uitgevoerd door de politie en zouden alle procedures zijn gevolgd. Uitgerekend op Ivana's sterfdag verwerpt de hoge raad dat argument. Volgende week wordt bepaald wanneer de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden.
,,Het leek erop dat de fouten van de politie begraven zouden worden, maar nu moeten deze toch op een openbare zitting besproken worden”, zegt Sébas Diekstra, de Nederlandse advocaat van de moeder. “De familie ziet dit als een overwinning.”
Wanprestatie
,,De familie is blij dat door deze uitspraak van de rechter we weer de kans krijgen om de mensen en instanties verantwoordelijk voor de enorme wanprestatie en alle doofpotperikelen ter verantwoording worden geroepen en uiteindelijk ook verantwoordelijk worden gehouden,’’ laat de familie weten. ,,Dit staat overigens los van het moordonderzoek, wij eisen onverminderd dat dat onderzoek naar behoren wordt uitgevoerd, inclusief de uitlevering, het verhoor en de berechting van de personen in het appartement ten tijden van de moord op Ivana.’’
De nabestaanden deden eerder dit jaar ook een beroep op de Nederlandse premier Mark Rutte. Hij besprak de zaak afgelopen zomer met zijn Maleisische ambtsgenoot, de toenmalige premier Ismail Sabri Yaakob. Er werd toegezegd om de ‘waarheidsvinding te bespoedigen’. Officieel loopt het politieonderzoek nog, maar de familie hoort er nooit iets over.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Maleisische regering: politie heeft juist gehandeld in zaak Ivana Smit
De politie heeft juist gehandeld in de zaak Ivana Smit. Alle procedures zijn gevolgd en er is naar eer en geweten onderzoek naar haar dood verricht. Dat meldt de Maleisische regering in een verweerschrift in de civiele zaak die de familie Smit heeft aangespannen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
VS krijgen toegang tot vier extra militaire bases in Filipijnen
Amerikaanse troepen krijgen toegang tot vier extra militaire bases in de Filipijnen, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra toegang gebeurt in het kader van een pact uit 2014, bekend als EDCA, waardoor Amerikaanse troepen door Filipijnse bases kunnen roteren. Het stelt het Amerikaanse leger ook in staat om defensiematerieel en voorraden op die bases op te slaan. -
Familie Ivana Smit start rechtszaak tegen politie Kuala Lumpur wegens ‘incompetentie’
De familie van Ivana Smit sleept de Maleisische politie voor de rechter. Bijna drie jaar na de dood van het fotomodel tast de familie nog steeds in het duister. Van het toegezegde moordonderzoek is niets vernomen. Reden om de politie voor de rechter te slepen wegens ‘incompetentie, onprofessioneel gedrag en wellicht corruptie’. -
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje na sluiting consulaat in ‘psychologische oorlog’
Turkije heeft de ambassadeurs van negen westerse landen op het matje geroepen wegens de sluiting van hun consulaten. Onder die landen zijn ook Nederland, de VS, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De landen sloten hun consulaten afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen. In het land heerst woede richting westerse diplomaten na protesten met koranverbrandingen en -verscheuringen in onder meer Stockholm en Den Haag.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
‘Britse brandweermannen maakten foto’s van omgekomen vrouwen in autowrakken’
De Britse politie doet onderzoek naar een lokaal brandweerkorps na meldingen over personeel dat foto’s heeft gemaakt en gedeeld van dode lichamen. In WhatsAppgroepen zouden vernederende opmerkingen zijn gemaakt over de - in veel gevallen - verkeersslachtoffers. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.