Volledig scherm
Het is al aardig druk op het San Marcoplein. © REUTERS

Overvol Venetië scheidt nu bewoners van toeristen

Het wordt een van de drukste weekeinden van het jaar en Venetië vreest een puinhoop. Omdat de stad van de bruggen door de feestdag van 1 mei een extra lang weekeinde viert en nog massalere toeloop van toeristen verwacht dan anders, legt de stad voor even aparte wandelpaden aan voor toeristen.

60.000 inwoners telt Venetië, maar dit weekeinde zullen naar verwachting vier keer zo veel mensen naar de Italiaanse stad afzakken. Allemaal willen ze langs de smalle straatjes kuieren en over de kanalen varen. Maar dat gaat dus niet. Op dit soort hoogtijdagen is Venetië zó druk dat filevorming van voetgangers de regel is en de lol van het kuieren er snel af is. Daarom heeft de stad aparte wandelpaden voorzien tussen de grote toeristische trekpleisters als het beroemde San Marcoplein.

Die wandelpaden zullen zoveel mogelijk rond de binnenstad lopen. En alleen de inwoners van de stad, en anderen die in het bezit zijn van een Venezia Unica-kaart, mogen zich in de andere straten begeven. Ook voor het boot - en wegenverkeer naar de stad zijn speciale maatregelen voorzien die de bewoners moeten ontzien.

Volledig scherm
Toeristen wachten op hun beurt. © REUTERS

Experiment

Dat Venetië kampt met een verstikkende toevloed aan toeristen is al langer bekend. Er komen er 30 miljoen per jaar, weer of geen weer. Eerder hebben enkele Venetianen opgeroepen om geen cruiseschepen meer toe te laten tot het centrum, waardoor de grootste schepen moeten nu elders aanleggen. Velen vrezen verder dat door de opkomst van Airbnb naast de klassieke hotels geen plaats meer zal zijn voor de eigen inwoners. De huren voor bewoners zijn ook flink gestegen door al het korte termijn bezoek. Maar de maatregelen die Venetië dit weekeinde neemt, lijken wel heel verregaand.

Volgens de burgemeester van de Italiaanse stad, Luigi Brugnaro, is dit een 'experiment met een nieuw systeem om toeristen te managen', wat er volgens verschillende media op kan wijzen dat deze maatregelen in de toekomst opnieuw worden genomen, als de stad een zeer hoog aantal toeristen verwacht.

Quote

Alle toeristen weten dat ze welkom zijn, zolang ze respect tonen voor onze stad

Burgemeester Luigi Bugnaro

Zelf heeft de burgemeester daar niets over gezegd. ,,Alle toeristen weten dat ze welkom zijn, zolang ze respect tonen voor onze stad”, klinkt het in zijn perscommuniqué. ,,Tegelijk moeten wij de stad zo goed mogelijk beschermen. Daarom hebben we deze maatregelen genomen, die gestoeld zijn op wat de huidige regelgeving ons toelaat.”

Verbod verhuur

Op meer plaatsen heeft men problemen met hordes toeristen. Eigenaars van etages of appartementen in Palma de Mallorca mogen met ingang van 1 juli de woningen niet meer verhuren aan toeristen. Het centrumlinkse bestuur van de stad van ruim 400.000 inwoners neemt als eerste Spaanse gemeente zulke drastische maatregelen tegen de verhuur van woonruimte aan toeristen. De gemeente wil de ongecontroleerde verhuur aan banden leggen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de 'wilde' verhuur tussen 2015 en 2017 in omvang is verdubbeld tot zeker 20.000 adressen in de stad. Ondertussen lijkt de gereguleerde verhuur nog in de kinderschoenen te staan. Spaanse media meldden dinsdag dat deze toeristische trekpleister en hoofdstad van de Balearen slechts 645 appartementen of etages telt die van de gemeente een vergunning hebben om aan reizigers en toeristen te verhuren. De stad staat straks wel toe dat delen van eengezinswoningen of afgelegen huizen aan toeristen worden verhuurd.

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 100 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 100 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de 'Gele Hesjes' is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto's en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot het einde van de middag meer dan honderd mensen opgepakt voor de onlusten.