De Panamese autoriteiten hebben een lading van vijf ton cocaïne onderschept. De vondst werd woensdag gedaan aan boord van een semi-duikboot, aldus de Panamese Luchtmacht Senan.
Volledig scherm
De Panamese autoriteiten hebben een lading van vijf ton cocaïne onderschept. De vondst werd woensdag gedaan aan boord van een semi-duikboot, aldus de Panamese Luchtmacht Senan. © EPA

Panama vindt vijf ton cocaïne aan boord drugsduikboot

Een lading van ongeveer vijf ton cocaïne werd woensdag in beslag genomen in Panamese wateren aan boord van een semi-duikboot, meldt de Panamese Luchtmacht (Senan). 

Vier Colombianen werden gearresteerd tijdens de operatie, die 300 kilometer ten noordwesten van Panama-Stad werd uitgevoerd. Het ‘zelfgebouwde’ schip werd aangetroffen aan de Caribische kust van de provincia Bocas del Toro, grenzend aan Costa Rica. ,,Het is de eerste boot van dit type met een dusdanige hoeveelheid drugs’’ die werd opgespoord in Panama, aldus de lokale aanklager. 

Drugssmokkelaars maken graag gebruik van dit soort schepen, omdat ze moeilijk te detecteren zijn zonder kennis vooraf of zonder vliegtuigen om ze van bovenaf te spotten. De Panamezen werkten tijdens de operatie daarom samen met de Colombiaanse marine, die onderstaande beelden publiceerde op Twitter. De Colombianen schatten de straatwaarde van de in beslag genomen verdovende middelen op omgerekend 155 miljoen euro.

Recordvangsten

Panama, dat op de route ligt van productieland Colombia naar de gebruikersmarkt in de Verenigde Staten, vestigde vorig jaar een record: in 2019 werden 77,9  ton cocaïne en 12,9 ton marihuana in beslag genomen, aldus Panamese aanklager. 

Ook in Colombia werd in september 2019 nog een smokkel-onderzeeër onderschept met 8.000 kilo cocaïne aan boord

Eerder deze maand meldde Costa Rica ook een recordvangst van meer dan vijf ton cocaïne, verborgen in een container met sierplanten bestemd voor de haven van Rotterdam.

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.