Parel van de Zwarte Zee Odessa op werelderfgoedlijst, Russen niet blij
Het historische centrum van de Oekraïense havenstad Odessa is door Unesco erkend als werelderfgoed en meteen op de lijst van bedreigde erfgoederen gezet. Rusland reageert vol onbegrip.
,,De status moet ervoor zorgen dat het historische deel wordt beschermd tegen vernietiging’’, aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco, de VN-organisatie voor onder meer cultuur. Tijdens een bijzondere zitting van het Werelderfgoedcomité in Parijs viel deze week het besluit om het hart van de stad op de erfgoedlijst te zetten. Oekraïne had Odessa vorig jaar oktober voorgedragen.
De Potjomkintrappen, bekend geworden door de trappenscène uit de Sovjetfilmklassieker Pantserkruiser Potemkin (denk aan de indrukwekkende scène van de kinderwagen met een baby die de trap afrolt nadat de moeder door een kogel is getroffen). Of de Primorsky Boulevard, een prachtige laan vol linden en kastanjebomen. En niet te vergeten het in neobarokke stijl opgetrokken operatheater. Het is een kleine opsomming van trekpleisters in een stad die niet voor niets de bijnaam ‘Parel van de Zwarte Zee’ heeft.
Op twee na grootste stad
Een stad die zowel voor Oekraïners als voor Russen veel historische betekenis heeft. Odessa werd in de 18de eeuw groot gemaakt door de Russische tsarina Catharina de Grote. Ze liet een haven aanleggen en de stad groeide uit tot de op twee na grootste van het Russische rijk, na Moskou en Sint Petersburg. Het enorme standbeeld van de tsarina is overigens vorige maand verwijderd uit het centrum. Het monument uit 1900 is overgebracht naar een museum. Sinds de Russische invasie is Oekraïne bezig om Russische invloeden uit het straatbeeld te krijgen. Een peiling onder de inwoners van Odessa leerde dat een meerderheid wilde dat Catharina de Grote uit het zicht zou verdwijnen.
Het vermoeden bestaat dat de geschiedenis van de stad reden is voor de Russische president Poetin om het centrum niet aan te vallen. Toch is het volgens Unesco verstandig de stad op de lijst van bedreigd erfgoed te plaatsen. ,,Odessa, een vrije stad, een wereldstad, een legendarische havenstad die zijn stempel heeft gedrukt op film, literatuur en kunst, wordt zo onder bescherming van de internationale gemeenschap geplaatst. Terwijl de oorlog voortduurt, belichaamt deze inschrijving onze collectieve vastberadenheid om ervoor te zorgen dat deze stad wordt behoed voor verdere vernieling”, aldus directeur Azoulay.
Door de beschermde status kan Oekraïne financiële hulp vragen om het stadshart te beschermen en, indien nodig, te helpen bij de wederopbouw. Unesco heeft tot nu toe al geholpen door onder meer materiaal te leveren om gebouwen en kunstwerken in de open lucht te beschermen.
Het Unesco-besluit is slecht gevallen in Moskou. De Russen stemden deze week als enige land tegen de beschermde status van Odessa. Ze noemen de procedure ‘politiek gemotiveerd’ en niet goed voorbereid. De enige bedreiging voor de stad is volgens het Kremlin afkomstig uit Oekraïne zelf. ,,Het nationalistische regime in Kiev haalt belangrijke monumenten weg uit de stad’’, aldus de Russische kritiek.
Op dit moment zijn er 1157 werelderfgoederen in 167 landen. Culturele schatten, natuurwonderen of een combinatie van de twee, uit alle tijdperken van de wereldgeschiedenis. Voorbeelden zijn de Grand Canyon in de Verenigde Staten en de Amsterdamse grachtengordel.
De status van werelderfgoed heeft vooral symbolische waarde, maar kan wel helpen om sneller subsidies te krijgen voor restauratie en behoud. Van de 1157 werelderfgoederen worden er 55 bedreigd door met name oorlog, verwaarlozing of klimaatopwarming. Dan gaat het bijvoorbeeld om archeologische locaties in het Midden-Oosten of nationale parken in Afrika. Op die lijst staat vanaf nu dus ook Odessa.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oorlog Oekraïne
TERUGLEZEN | President Poetin: Russen opnieuw bedreigd door Duitse tanks
Rusland wordt opnieuw bedreigd door Duitse tanks, aldus de Russische president Vladimir Poetin. In een toespraak wees hij op de levering van Duitse Leopard-tanks aan Oekraïne, dat bijna een jaar geleden werd aangevallen door de Russen. -
Finnen voor de zesde keer op rij gelukkigste volk ter wereld, Nederland op een vijfde plek
Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf. De top-10 bestaat verder uit de inwoners van IJsland, Israël, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Aanhoudende protesten en moties van wantrouwen: toekomst regering-Macron aan zijden draadje door pensioenplan
De regering van president Macron ligt onder vuur vanwege de verhoging van de pensioenleeftijd. In het hele land zijn elke dag protesten en maandag wordt in het parlement gestemd over twee moties van wantrouwen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
PREMIUMFOTO'S
Molens van Kinderdijk staan 25 jaar op lijst Werelderfgoed: ‘Ze hebben er nooit beter bij gestaan’
Het aantal toeristen dat vanuit alle windhoeken van de wereld afreist naar Kinderdijk is drastisch toegenomen sinds Unesco het molengebied uitriep tot Werelderfgoed, deze week precies 25 jaar geleden. Wat heeft die status het dorp de afgelopen kwart eeuw gebracht? Is het een vloek of juist een zegen? ,,Het dorp dreigt een beetje ten onder te gaan.’’ -
-
-
Zeker één dode en zes gewonde Amerikanen in Syrië na Iraanse droneaanval
Een Amerikaanse aannemer is donderdag omgekomen en vijf Amerikaanse soldaten en één Amerikaanse aannemer zijn gewond geraakt door een droneaanval in Noordoost-Syrië. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten was de drone van Iraanse afkomst. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.