Volledig scherm
Een Parijse bus. Foto ter illustratie. © iStock

Parijzenaar krijgt drie maanden cel nadat hij vrouw in bus op haar billen sloeg

In Parijs is een dertigjarige man voor het eerste veroordeeld wegens 'seksistische belediging', sinds begin augustus in Frankrijk een wet werd ingevoerd tegen seksistisch en seksueel geweld. De dertiger had in beschonken toestand een vrouw tijdens een busrit op de billen gekletst en beledigd. Hij krijgt een geldboete en een celstraf van negen maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De dronken man stond in een volle Parijse bus tegen een 21-jarige vrouw aangedrukt. Plots gaf hij haar een pets op de billen. De vrouw reageerde, maar kreeg vervolgens enkele beledigingen naar het hoofd geslingerd: ,,Je hebt grote borsten, vuile hoer”,  riep de man haar toe.

De buschauffeur besloot daarop om het voertuig aan de kant te zetten en de deuren gesloten te houden in afwachting van de politie. De dertiger viel hem echter aan en het kwam tot een vechtpartij. De politie arresteerde de man even later. Hij werd in voorlopige hechtenis geplaatst tot hij zich vrijdag moest verantwoorden voor de rechtbank van Evry, een gemeente in de buitenwijken van Parijs.

Celstraf

De man kreeg van de rechter negen maanden cel, waarvan zes maanden met uitstel, wegens seksueel geweld en geweld tegenover iemand die een openbaar ambt uitoefent, in dit geval de buschauffeur. De man had nog drie maanden cel uitstaan wegens andere strafbare feiten en verdwijnt voor zes maanden achter de tralies.

Daarnaast kreeg de dertiger ook een boete van 300 euro voor 'zware seksistische belediging', sinds de invoering van de Schiappawet in augustus een strafbaar feit.

Op Twitter reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marlène Schiappa, die mede aan de wieg van de wet stond, verheugd op de uitspraak: ,,Eerste veroordeling voor seksistische belediging! Applaus voor de alertheid van de buschauffeur en de oplegging van de sanctie. Laten we samen een eind maken aan seksistisch en seksueel geweld", schrijft ze.

  1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
    PREMIUM

    Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

    Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.