Volledig scherm
Nancy Pelosi (midden), met Jerry Nadler (links) en Adam Schiff. © AFP

Pelosi draagt Adam Schiff voor als hoofdaanklager in afzettingsproces tegen Trump

UpdateDe prominente Democraat Adam Schiff zal een team van zeven partijgenoten voorzitten die het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump in de Senaat in goede banen moeten leiden. Dat maakte Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zojuist bekend.

In totaal worden er zeven hoofdaanklagers of impeachmentmanagers ingeschakeld om twee aanklachten tegen Trump door de Senaat te laten behandelen. Ook Jerrold Nadler neemt een belangrijke positie in. 

,,Vandaag is een belangrijke dag’’, aldus Pelosi op een persconferentie waarin ze de hoofdaanklagers presenteerde. ,,Dit gaat om de grondwet van de Verenigde Staten.’’ 

De president wordt verdacht van machtsmisbruik voor eigen politiek gewin en het tegenwerken van het onderzoek daarnaar. Hij zou Oekraïne hebben gevraagd een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden. Het Witte Huis weigerde daarna getuigen en documenten beschikbaar te stellen aan parlementariërs die dat onderzochten. De twee aanklachten werden later naar de Senaat gestuurd. Naar verwachting worden zij morgen voorgelezen. Eerder zei Pelosi dat het vooronderzoek genoeg belastende getuigenverklaringen heeft opgeleverd om Trump naar huis te sturen.

Lees door onder de tweet.

Nancy Pelosi on Twitter

Today, I have the privilege of naming the Managers of the impeachment trial of the President. #DefendOurDemocracy

Senaat

De ceremonie waarmee de Democratische aanklagers uit het Huis de zaak voorleggen aan de Senaat met het verzoek de president te berechten en af te zetten, vindt naar verwachting vanavond onze tijd plaats. Voor die tijd stemde het Huis voor de ‘impeachmentmanagers’ die Pelosi heeft geselecteerd. Die stemming was een formaliteit aangezien de Democraten er een meerderheid hebben. In de Senaat hebben de Republikeinen dan weer een meerderheid wat de afzetting van Trump een lastige zaak maakt voor de Democraten.

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, verwacht dat het proces tegen de Republikeinse president Trump na een reeks formaliteiten dinsdag al kan beginnen. De Republikeinen inclusief McConnell hopen dat Trump binnen twee weken wordt vrijgesproken.

Er zijn 67 van de honderd senatoren nodig om de president de laan uit te sturen. Dat aantal halen Trumps Democratische aanklagers lang niet volgens waarnemers. De rechtbankvoorzitter in dit derde impeachmentproces in de Amerikaanse geschiedenis is de voorzitter van het hooggerechtshof, John Roberts. Hij zal voor deze rol naar verwachting morgen of vrijdag de eed afleggen.

Trump

Tijdens de persconferentie van Pelosi liet Trump van zich horen via Twitter: ,,Hier gaan we weer.’’

Donald J. Trump on Twitter

Here we go again, another Con Job by the Do Nothing Democrats. All of this work was supposed to be done by the House, not the Senate!

Senaat aan zet in afzettingsproces Trump
Nu bekend is dat het Huis van Afgevaardigden de aanklachten tegen de Amerikaanse president Donald Trump formeel overdraagt aan de Senaat waar het proces zal plaatsvinden, zijn ook de volgende stappen bekend. De aanklagers, ook wel impeachmentmanagers genaamd, zijn Democraten uit het Huis van Afgevaardigden. De president heeft zijn eigen juridische team samengesteld om hem te verdedigen.

De aanklachten worden vandaag nog officieel door een van de aanklagers naar de Senaat gebracht en daar hardop voorgelezen. Daarna is het de beurt aan opperrechter John Roberts van het Hooggerechtshof om naar de Senaat te komen. Hij wordt voorzitter van het proces en legt daartoe eerst een eed af waarin hij verklaart onpartijdig te zullen optreden. Daarna leggen alle senatoren dezelfde eed af.

Als alle officiële plichtplegingen achter de rug zijn, moet er worden overlegd over de vorm van het proces, bijvoorbeeld of er getuigen kunnen worden opgeroepen. Om regels aan te nemen is een simpele meerderheid van 51 senatoren nodig. Democraten willen graag getuigen oproepen. De Republikeinen hebben een meerderheid in de Senaat en zouden hun eigen voorstellen eenvoudig aan kunnen nemen. Bij het laatste afzettingsproces tegen Bill Clinton stemden senatoren unaniem voor de regels, dat lijkt nu niet te gaan gebeuren.

Als de regels eenmaal vaststaan, wordt de president officieel ingelicht over het proces. Als dat is gebeurd, kunnen de aanklagers en het juridische team van Trump hun openingsverklaringen gaan voorbereiden. Die verklaringen worden waarschijnlijk volgende week gehouden en duren een dag of langer. Ook daarna kan eventueel nog worden besloten om getuigen op te roepen.

Een absolute meerderheid in de Senaat kan vroegtijdig besluiten het proces te verwerpen. Ondanks de Republikeinse meerderheid lijkt daar niet voldoende steun voor te zijn, waardoor er waarschijnlijk over een of beide aanklachten wordt gestemd. Om de president af te zetten moeten 67 senatoren voor een of beide aanklachten stemmen.