Volledig scherm
Machu Picchu. © AFP

Peru zet vijf toeristen land uit wegens vandalisme en poepen in kwetsbare Incastad Machu Picchu

Het Zuid-Amerikaanse land Peru gaat vijf buitenlandse toeristen het land uitzetten, omdat ze de ruïnes van de eeuwenoude Incastad Machu Picchu - één van de voornaamste toeristische attracties - hebben beschadigd en vervuild met uitwerpselen. Het gaat volgens de autoriteiten om bezoekers uit Chili, Brazilië, Frankrijk en Argentinië. 

De buitenlanders worden verdacht van het verzieken van cultureel erfgoed. Zo raakte een deel van de beroemde zonnetempel beschadigd omdat door toedoen van een toerist een steen uit een muur loskwam en zeker 6 meter naar beneden viel. Door de klap ontstond er een scheur in de vloer van het heilige complex. De tempel mag niet door bezoekers worden betreden. Een man uit Argentinië wordt gezien als aanstichter van het vandalisme. Hij mag, lopende het onderzoek, het land niet verlaten. De toeristen zouden ook ‘een grote boodschap’ hebben achtergelaten in de tempel.  

Machu Picchu staat op de UNESCO-lijst als wereldwonder en is buitengewoon populair onder toeristen. Zeker een miljoen bezoekers krioelen jaarlijks door de uiterst kwetsbare stad. De Peruaanse autoriteiten hebben al maatregelen ingevoerd, zoals een bezoekerslimiet en vaste openingstijden. De Verenigde Naties waarschuwde eerder voor ontbossing, risico op aardverschuivingen, illegale toegang tot de stad en ongecontroleerde stedelijke ontwikkeling in de omgeving.

Twee jaar geleden werden drie Europese toeristen, onder wie een Nederlander, aangehouden omdat ze in Machu Picchu hun broek lieten zakken om schunnige foto’s te maken. Het ging om een 21-jarige Duitser, een 24-jarige Zwitser en een 26-jarige Nederlander. Ze werden niet gearresteerd, maar wel weggestuurd. In 2014 misdroegen toeristen zich ook al op de plek door aanstootgevende kiekjes te maken. Daarna zijn de regels aangescherpt en is bloot ten strengste verboden. 

Volledig scherm
De vloer van een tempel raakte beschadigd door een vallende steen die ook nog brak. © AFP
Volledig scherm
De aangehouden toeristen. © AFP