Poetin aan Xi: ‘We staan open voor onderhandelingen over Oekraïne’
met VideoBij aanvang van hun eerste ontmoeting deze week in Moskou hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hun vriendschappelijke banden benadrukt. Ze spraken hun wederzijds respect uit en kondigden aan te zullen praten over Oekraïne.
Poetin noemde Xi zijn ‘dierbare vriend’ en zei dat Moskou het Chinese voorstel om het conflict met Oekraïne te beëindigen grondig heeft bekeken. ,,We hebben respect voor uw initiatief en we zullen het samen bespreken”, zei de president tegen Xi.
De Russische president zei ook ‘licht jaloers te zijn op de snelle ontwikkeling van China'. Hij zei dat Xi erin geslaagd is om van China een sterker land te maken en dat Beijing ,,de internationale situatie gebalanceerd benadert”.
Xi noemde Poetin eveneens een goede vriend en zei verheugd te zijn over zijn bezoek aan Moskou. De Chinese president bedankte Poetin voor zijn blijvende steun aan China. Hij zei ook ervan overtuigd te zijn dat het Russische volk Poetin opnieuw zal steunen bij de verkiezingen van 2024.
Ze spraken samen bijna 4,5 uur. Het gesprek was van tevoren aangekondigd als ‘informeel'.
Driedaags bezoek
Xi Jinping kwam maandagmiddag aan in Moskou voor een driedaags bezoek. Later op de dag had hij een eerste tête-à-tête met Poetin tijdens een lunch. Dinsdagmiddag is het meest officiële gedeelte van de top met een bijeenkomst van de leiders en Chinese en Russische delegaties.
Dan vinden onderhandelingen plaats en worden er naar verwachting samenwerkingsovereenkomsten ondertekend. De leiders zien elkaar dan weer opnieuw, in het bijzijn van hun delegaties. De gesprekken gaan niet alleen over de relatie tussen de landen en het aangaan van nieuwe samenwerkingen, maar ook over internationale kwesties zoals de oorlog in Oekraïne.
Geen onbekenden
Poetin en Xi zijn geen onbekenden van elkaar en hebben elkaar bij allerlei internationale evenementen in tien jaar tijd al circa veertig keer ontmoet. Xi zei bij zijn aankomst op de luchthaven Vnoekovo-2, ten zuidwesten van Moskou, dat China en Rusland ‘goede buren en elkaars betrouwbare partners’ zijn. Hij is ,,ervan overtuigd dat het bezoek vruchtbaar zal zijn en nieuw elan geeft aan de Chinees-Russische betrekkingen”.
Xi was halverwege 2019 voor het laatst in Rusland. Poetin bezocht China begin vorig jaar vlak voordat zijn leger Oekraïne binnenviel. Zo was hij bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing. De presidenten gingen toen een partnerschap ‘zonder grenzen’ aan. De twee zagen elkaar in september weer voor het eerst bij een regionale top in Oezbekistan.
De leiders zullen volgens het Kremlin praten over het verdiepen van het partnerschap en de ‘strategische samenwerking’ tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kyiv afwijzend op is gereageerd.
China probeert zich als neutrale partij op te stellen als het om Oekraïne gaat, maar volgens critici keurt Beijing de Russische invasie stilzwijgend goed. Het Westen hoopt dat de Chinezen hun invloed gebruiken om Poetin ervan te overtuigen dat hij de oorlog moet beëindigen. Tegelijkertijd vreest het Westen dat China Rusland wapens gaat leveren.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom er toch wat optimisme is over de ontmoeting van Xi Jinping met Poetin
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMUitleg
De tot nu toe bloedigste strijd van de oorlog, kunnen de Russen Bachmoet behouden?
Rusland claimt de overwinning in Bachmoet, maar wat is de waarde van deze uitgeroepen verovering? Bijna een jaar geleden boekten de Russen voor het laatst betekenisvolle terreinwinst in Oekraïne. ,,Een morele opsteker die strategisch gezien niks voorstelt.’’ -
Ook Franse boerderijen moeten krimpen
Fransen kijken met argusogen naar de stikstofcrisis in Nederland, nu de Franse Algemene Rekenkamer heeft geschreven dat ook in Frankrijk het aantal koeien flink moet worden teruggedrongen. De dieren zijn verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van methaan, een van de broeikasgassen. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
Voor Poetin mag bezoek van Chinese president Xi niet mislukken
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Spanningen tussen Turkije en Duitsland na verspreiding van privégegevens Erdogan-critici
Duitsland heeft de Turkse ambassadeur in Berlijn ontboden. Aanleiding is het openbaar maken van woonadressen en andere gegevens om tegenstanders van de Turkse president Erdogan in Duitsland te intimideren. Ankara ontkent de beschuldigingen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer