Poetin ontslaat topadmiraal, nieuwe beelden van executies in Boetsja
Dit gebeurde er vannachtKennelijk ontevreden over het verloop van de invasie in Oekraïne heeft de Russische president Vladimir Poetin weer een aantal hoge militairen aan de dijk gezet.
Volgens Britse inlichtingendiensten zijn de commandant van de Zwarte Zeevloot, admiraal Igor Osipov, en ook Serhi Kisel, de generaal die Charkov moest veroveren, uit hun functie ontheven. Uit Rusland komt hiervoor geen bevestiging, maar eerder was al opgemerkt dat met name Osipov nadrukkelijk ontbrak op de eretribune tijdens de militaire parade op 9 mei.
De admiraal wordt het pijnlijke verlies van het Russische vlaggenschip Moskva aangerekend; de kruiser zonk na treffers van het Oekraïense leger. Bij Charkov heeft het Russische leger vooralsnog geen doorbraak weten te forceren en trekken troepen - net als eerder bij Kiev - zich al enige weken terug. Dat wordt Kisel nu dus in de schoenen geschoven. Eerder werden hoge militairen bij de Russische inlichtingendiensten aan de kant gezet of gearresteerd.
Vredesgesprekken
Volgens de Russische onderminister Andrei Rudenko kunnen de vredesgesprekken met Oekraïne mogelijk worden hervat ‘zodra de Oekraïners de bereidheid daartoe tonen’. Een opmerkelijke uitspraak, want daarmee lijken de rollen toch enigszins gedraaid sinds het begin van de oorlog, toen Moskou de toon en de aard van de besprekingen leek te dicteren. Door successen op het slagveld zouden de Oekraïners nu geen haast tonen om weer om de tafel te gaan.
Het Russische offensief in het oosten van Oekraïne - waaronder ook bij Charkov, de tweede stad van het land -zou zijn vastgelopen. Al weken is er een patstelling met vooral artilleriebeschietingen over en weer. Daarbij zijn al tientallen burgers omgekomen, melden beide partijen. Het Russische plan om het Oekraïense leger in het oosten snel te omsingelen lijkt daarmee ook mislukt, aldus anonieme Amerikaanse Defensiebronnen tegen The New York Times. De hoogste Amerikaanse militaire officier, generaal Mark Milley, en de Russische stafchef Valeri Gerasimov hebben elkaar gisteren voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gesproken, meldt het Pentagon. Tot nu toe zouden de Russen de telefoon niet hebben opgenomen. Zoals vooraf afgesproken blijft de inhoud van het telefoongesprek geheim.
Annexeren
In de Russische media valt te lezen dat Moskou van plan is veroverde delen van het zuidoosten van Oekraïne blijvend te annexeren. Volgens Marat Choesnoellin, de Russische minister voor Infrastructuur die gisteren in de Donbas was, krijgt de regio ‘een waardige plaats in onze Russische familie’. Naar verluidt is het ook de bedoeling de grotendeels vernietigde staalfabrieken van Marioepol en ook andere zware industrie definitief te slopen en de lang belegerde stad een zonnige toekomst te geven als mondaine badplaats. Het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) zegt dat de radicale nieuwbouwplannen voor Marioepol vooral het beeld bevestigen van de enorme schade daar die ‘Russische troepen zichzelf hebben aangedaan’. Daarbij zou de economie van Donbas helemaal geen behoefte hebben aan een nieuwe badplaats voor Russische toeristen maar juist aan herstel van de zware industrie, aldus het ISW.
Ook de Oekraiënse havenstad Cherson, meer naar het westen, moet worden ingelijfd ‘als bewoners zich hebben uitgesproken hoe ze verder willen en met wie’, aldus een Russische regeringswoordvoerder. Oekraïense woordvoerders waarschuwen al enige tijd voor een nepreferendum waarbij de uitslag al van te voren vaststaat.
Popster
De bekende Russische popster en vredesactivist Joeri Sjevtsjoek(65) heeft de invasie in Oekraïne veroordeeld aan het einde van een concert. Hij noemde Poetin daarbij ‘onze nieuwste Caesar’, refererend aan Julius Caesar, de Romeinse dictator en veroveraar. Volgens de manager van Sjevtsjoek is de zanger van de band DDT verhoord door Russische veiligheidsdiensten en is hij voor de rechter gedaagd. Fans van de populaire zanger zijn bezorgd.
Executies
The New York Times heeft video’s bemachtigd die bewijzen dat Russische paratroepers betrokken waren bij executies in het Oekraïense Boetsja. De Russen hielden het voorstadje van Kiev ruim een maand bezet. Na hun aftocht in april werden er honderden lichamen van burgers gevonden. Op een van de video’s, afkomstig van een bewakingscamera, is te zien hoe twee paratroepers negen Oekraïense mannen door de straat drijven. De gevangenen lopen gebukt en houden een hand achter hun hoofd en met de andere de riem van hun voorganger vast.
De tweede video is gemaakt vanuit een nabijgelegen huis. Daarop is te zien hoe de mannen naar een binnenplaats worden gebracht. De video houdt op, maar ooggetuigen vertelden verslaggevers van de krant dat de soldaten de gevangenen daarvandaan naar het nabijgelegen Russische hoofdkwartier brachten. Daar zijn ze doodgeschoten. De beelden dateren van 4 maart.
Beschietingen
Bij beschietingen op de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk zijn gisteren ten minste twaalf burgers omgekomen en 40 gewond geraakt. Volgens de Oekraïense gouverneur waren willekeurige wijken beschoten met zware wapens.
Tekorten
Terwijl Rusland vooralsnog kan terugvallen op zelfs stijgende olie- en gasinkomsten is het begrotingstekort in Oekraïne als gevolg van de oorlog tegen Rusland opgelopen tot 5 miljard dollar (4,7 miljard euro) per maand. Die last kan het land alleen dragen met buitenlandse financiële hulp, aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski gisteravond in zijn videoboodschap. Hij bedankte de Verenigde Staten, waar de Senaat gisteren groen licht gaf voor het eerder aangekondigde hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar. Ook zei hij dankbaar te zijn met de 9 miljard euro die de Europese Unie op woensdag toezegde. Het buitenlandse geld moet niet gezien worden als een gift, maar als een ‘bijdrage aan de eigen veiligheid’, benadrukte Zelenski. ,,Want de verdediging van Oekraïne betekent ook de eigen verdediging tegen nieuwe oorlogen en crises die Rusland kan uitlokken.”
De Europese Commissie onderzoekt of de bevroren tegoeden van Russische oligarchen gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw van Oekraïne, zo zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen gisteravond op de Duitse zender ZDF. Sinds het begin van de oorlog hebben de VS en Europa zo’n 30 miljard dollar aan Russische bezittingen in beslag genomen. Naast bankrekeningen gaat het ook om bijvoorbeeld jachten, vastgoed en kunst. Von der Leyen zei dat juristen momenteel kijken wat de mogelijkheden zijn om die middelen te gebruiken voor Oekraïne. Von der Leyen wil ook dat Europese hulp voor de wederopbouw gekoppeld wordt aan de hervormingen die nodig zijn voor de eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Belgische minnaar schiet vrouw (32) door hoofd en rijdt met haar in kritieke toestand naar zijn zus
Een 32-jarige Belgische vrouw is zaterdagnacht in het ziekenhuis overleden nadat haar 30-jarige minnaar haar door het hoofd had geschoten. Na zijn daad nam hij haar in kritieke toestand mee in de auto naar zijn zus, waar hij alles opbiechtte. ,,Ze stuurde me omstreeks 20.00 uur nog dat ze op weg naar huis was”, vertelt de echtgenoot van het slachtoffer. ,,Dat is het laatste wat ik van haar gehoord heb.” -
met video
Rutte in toespraak Oekraïens parlement: ‘Oekraïne kan rekenen op onwrikbare steun’
Premier Mark Rutte heeft vanmorgen op verzoek van Oekraïense president Zelenski via een liveverbinding het Oekraïense parlement in Kiev toegesproken. Dat deed hij in het geheim in verband met de veiligheid van zijn Oekraïense collega's. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Duitsland gaat nu écht zware wapens naar Oekraïne sturen: ‘Geen tijd meer voor praten’
Na forse kritiek toont de Duitse regering zich bereid om zware wapens te leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, verklaard in Luxemburg voorafgaand aan een top met EU-collega’s. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
met video
‘Gruwelijk tafereel’ in Zuid-Afrikaanse kroeg: lichamen van 21 tieners ‘verspreid over stoelen en tafels’ aangetroffen
De Zuid-Afrikaanse politie doet onderzoek naar de dood van zeker 21 mensen die zondagochtend levenloos zijn aangetroffen in een kroeg in de provincie Oost-Kaap. Eerder werd gesproken over over 22 doden. De doodsoorzaak is nog niet bekend. 31 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De kroeg bevindt zich in de kustplaats Oost-Londen. -
met video
Klanten als levend schild bij grote overval Braziliaans winkelcentrum, Nederlandse toerist ooggetuige
Een winkelcentrum in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro was zaterdagavond het decor van een grootschalige overval, waarbij klanten werden gegijzeld en een bewaker werd doodgeschoten. Een Nederlandse toerist die net in de stad was aangekomen, werd ongewild getuige van een wildwest-schietpartij. ,,Ik heb zoiets nog nooit in Europa gezien.”