Poetin wint referendum en kan tot 2036 aanblijven als Russische president
De Russische president Vladimir Poetin heeft zoals verwacht een grote overwinning geboekt bij het referendum over het aanpassen van de grondwet. Na het tellen van de stemmen, melden Russische media dat 77,9 procent van de kiezers de voorstellen steunt.
De overwinning stelt Poetin (67) in staat om tot 2036 aan de macht te blijven. Hij mag dan nog twee keer meedoen aan de presidentsverkiezingen. Zijn huidige ambtstermijn loopt af in 2024 en hij kan daarna nog twee termijnen van zes jaar dienen. ,,Zo’n hoge opkomst en zoveel steun laten zich moeilijk voorspellen”, reageert Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tijdens een telefonische vergadering met journalisten. ,,Dit is een basis voor een betere toekomst van het land.”
De voormalige KGB-spion is nu al de langstzittende leider sinds dictator Jozef Stalin. Het referendum komt op een gevoelig moment. Rusland is zwaar getroffen door de coronacrisis en het aandeel Russen dat positief is over Poetin is volgens een onafhankelijk peilbureau gedaald naar 60 procent.
Alles uit de kast
De autoriteiten hebben alles uit de kast gehaald om de opkomst zo hoog mogelijk te krijgen. Zo werden kiezers prijzen in het vooruitzicht gesteld en zijn ambtenaren volgens waarnemers onder druk gezet om een stem uit te brengen. Ook zouden tegenstanders die campagne wilden voeren zijn tegengewerkt.
Het referendum draait niet alleen om Poetin, maar om een veel groter pakket aan aanpassingen van de grondwet. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat het huwelijk een verbintenis is van man en vrouw. Dat komt feitelijk neer op een verbod op het homohuwelijk.
Poetin was niet verplicht een referendum uit te schrijven, maar het geeft hem wel meer legitimiteit als hij toch langer aanblijft. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden.
Veel vertrouwen
De gerapporteerde uitslag weerspiegelt volgens Russische staatsmedia het hoogste niveau van kiezersvertrouwen in Poetin sinds tien jaar. Bij de presidentsverkiezingen van 2018 steunde 76,7% van de kiezers zijn kandidatuur, terwijl dat bij de verkiezingen van 2012 slechts 63,6% was.
Maar Kremlin-critici zeggen dat de daverende cijfers vooral aantonen dat ze vals zijn. Zoveel goedkeuring voor een leider terwijl in hetzelfde land grote frustratie heerst over de dalende levensstandaard vinden ze niet geloofwaardig.
Een record in het vervalsen van stemmen is gevestigd in Rusland
‘Een record in het vervalsen van stemmen is gevestigd in Rusland’, meldt oppositiepoliticus Alexei Navalny vandaag in een Facebook-bericht. ‘Het aangekondigde resultaat heeft helemaal niets te maken met de mening van de mensen.’
Volgens het Levada Center, de grootste onafhankelijke opiniepeiler van Rusland, bedroeg de goedkeuringsscore van Poetin in mei nog 59%. Dat was de laagste in twee decennia. Binnen een maand is het dus spectaculair verbeterd.
De volksraadpleging - die een week duurde - ging gepaard met berichten over druk op kiezers en andere onregelmatigheden. Onafhankelijke verkiezingswaarnemers de stemprocedure zetten vraagtekens bij de beloofde transparantie en onafhankelijke controle.
Onbewaakte stembussen
Voor het eerst in Rusland werden de peilingen een hele week open gehouden ‘om de opkomst te vergroten en drukte op de verkiezingsdag te vermijden te midden van de coronaviruspandemie’. Kremlin-critici meldden dat het uitsmeren van de verkiezingen vooral bedoeld was om de uitkomst te manipuleren, aangezien stembussen ‘s nachts onbewaakt bleven. Ook is er kritiek op de druk die staats- en particuliere werkgevers zouden hebben uitgeoefend op hun personeel om vóór de grondwetswijziging te stemmen.
Negatief
In de internationale media zijn de reacties over het algemeen negatief op de ‘manoeuvre’ van de Russische president.
‘Geen verrassing bij controversieel referendum’, zegt de Italiaanse krant La Stampa. Poetin nam de moeite een referendum te organiseren om iets te rechtvaardigen wat hij al had laten regelen door het Russische parlement. De New York Times ziet in de uitslag ‘de legitimiteit van schijnbare steun van het Russische volk’.
‘Het is zeker theater, maar wel een heel belangrijk theater dat ook nog eens zeer goed wordt uitgevoerd. Het systeem bestaat van populaire ondersteuning, ook als die er niet is’, aldus een commentator in de Amerikaanse krant.
‘Met zijn populariteit op een dieptepunt en groeiende sociale ontevredenheid heeft Poetin, die twintig jaar aan de macht is, opnieuw met succes de kaart gespeeld van stabiliteit en patriottisme. Het speculeren over zijn opvolging heeft hij nu gekalmeerd’, schrijft het Spaans El Pais. ‘Hij zal nu een land moeten leiden met boze burgers en een economie in crisis.’
Dat de Russen zouden instemmen met de grondwetshervorming die Vladimir Poetin tot een soort tsaar promoveert was wel bekend. In de internationale media zijn de reacties over het algemeen negatief op de ‘manoeuvre’ van de Russische president.
‘Geen verrassing bij controversieel referendum’, zegt de Italiaanse krant La Stampa. Poetin nam de moeite een referendum te organiseren om iets te rechtvaardigen wat hij al had laten goedkeuren door het Russische parlement. De New York Times ziet in de uitslag ‘de legitimiteit van schijnbare steun van het Russische volk’.
‘Het is zeker theater, maar wel een heel belangrijk theater dat ook nog eens zeer goed wordt uitgevoerd. Het systeem bestaat van populaire ondersteuning, ook als die er niet is’, aldus een commentator in de Amerikaanse krant.
‘Met zijn populariteit op een dieptepunt en groeiende sociale ontevredenheid, heeft Poetin, die twintig jaar aan de macht is, opnieuw met succes de kaart gespeeld van stabiliteit en patriottisme. Het speculeren over zijn opvolging heeft hij nu gekalmeerd’, schrijft het Spaans El Pais. ‘Hij zal nu een land moeten leiden met boze burgers en een economie in crisis.’
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doden en tientallen gewonden na botsing tussen trein en vuilniswagen in VS
Bij een treinongeluk in de Amerikaanse staat Missouri zijn zeker drie doden en tientallen gewonden gevallen, zegt CNN. Tenminste zeven treinstellen ontspoorden nadat de trein tegen een vuilniswagen botste bij een onbewaakte spoorwegovergang. -
Russen stemmen over grondwetswijziging die Poetin tot 2036 aan de macht houdt
De eerste Russen zijn vanochtend naar het stembureau gegaan om te laten weten wat ze vinden van de voorgestelde grondwetswijziging. De komende zeven dagen kan er in Rusland gestemd worden over de wijziging die ervoor kan gaan zorgen dat president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht blijft. -
PREMIUM
Stuttgart worstelt al decennia met (nu peperduur) treinstation
De Zuid-Duitse stad Stuttgart wacht al sinds de jaren 90 op een nieuw treinstation. Een opeenstapeling van problemen remt de bouw van Stuttgart 21 telkens af. Inmiddels zijn de kosten, door de meest recente tegenvaller, ruim verdubbeld tot 9,15 miljard euro. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
met video
Pride-optocht verhinderd in Istanboel, tientallen demonstranten opgepakt
Tientallen lhbti-demonstranten zijn zondag opgepakt in Istanboel. De demonstranten probeerden mee te lopen in een vooraf door de Turkse autoriteiten verboden Pride-optocht.
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
met video
Kiev weer onder vuur door Russische kruisraketten: ‘Geen raket zal de geest van de Oekraïners breken’
Russische kruisraketten hebben zondagochtend een wooncomplex nabij het centrum van Kiev getroffen. Volgens de burgemeester van de stad, Vitali Klitsjko, zou de aanval een poging van Moskou zijn geweest om ‘de Oekraïners te intimideren’, enkele uren vóór de opening van een G7-top in Duitsland, waar de oorlog in Oekraïne bovenaan de agenda staat.