Volledig scherm
Bloemen en kaarsjes voor een grote afbeelding van de vorig jaar vermoorde Daphne Caruana Galizia © REUTERS

Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste

UpdateDe politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.

Volledig scherm
© REUTERS

Dat meldt de Times of Malta vandaag, zich baserend op een bron die is betrokken bij het onderzoek. De arrestatie, die afgelopen donderdag plaatsvond, zou weleens een belangrijke stap in het onderzoek kunnen zijn. Volgens het dagblad heeft de aangehouden man gevraagd om volledige amnestie, voor zijn rol in de moord op de journaliste, maar ook voor al zijn andere misdaden. Hij zal de autoriteiten dan naar de opdrachtgever(-s) van de moord leiden. De man zegt te vrezen voor zijn leven als hij in de gevangenis belandt. 

De precieze inhoud van de gratie was vanochtend onderwerp van overleg op het hoogste regeringsniveau. Premier Joseph Muscat liet na het overleg weten dat hij amnestie voor de man wil voorstellen, mits hij alles vertelt wat hij weet en dat ook voor de rechter wil verklaren. 

Bomaanslag

Onderzoeksjournaliste Galizia (53) hield een kritisch blog bij over corruptie in de eilandstaat. Een autobom maakte in oktober 2017 een einde aan haar leven. Dat leidde tot geschokte reacties en vragen over de rechtsstaat van Malta. De vermeende tussenpersoon zou volgens de krant zijn opgepakt toen de autoriteiten optraden tegen een groep die zich bezighield met witwassen.

Verschillende personen die bij de aanslag betrokken zouden zijn geweest zijn al gearresteerd en aangeklaagd voor moord. Onder hen de drie mannen die de bomaanslag zouden hebben uitgevoerd. In november vorig jaar verscheen het bericht dat de autoriteiten op Malta de organisatie achter de moord op de journaliste op het spoor waren. Het zou gaan om twee personen uit Malta, iets wat Times of Malta ook vandaag weer meldt.