Volledig scherm
Na inname van de drug stijgt de lichaamstemperatuur en dat doet de hallucinerende mannen verlangen naar naaktheid. © Videostill

Politie New York bezorgd over synthetische marihuana

VideoGebruikers voelen geen pijn en krijgen het idee bovenmenselijke krachten te hebben. Sommigen voelen de drang om zich naakt te vertonen. En het spul kost amper 2 dollar voor een pakje in de straten van New York. De Amerikaanse politie waarschuwt dan ook voor de gevaren van de dodelijke synthetische drug, K2 of 'Spice' (kruid) genaamd.

De nieuwste drugsdreiging voor New York is een soort van synthetische cannabis. Die maakt de gebruiker ervan psychotisch en geeft hem het idee superkrachten te hebben. Vooral bij daklozen is de drug populair, omdat K2 zo goedkoop is. Een klein pakje kost 2 tot 5 dollar.

Gebruikers kunnen extreem agressief worden. ,,Onze agenten lopen dan ook een hoger risico op verwondingen om deze personen in bedwang te houden", zei commissaris Bill Bratton van de NYPD dinsdag op een persconferentie, waarin hij de noodklok luidde over de levensgevaarlijke drug. Tasers en pepperspray hebben minder vat op de rokers ervan, omdat ze minder gevoelig zijn voor pijn. De lichaamstemperatuur stijgt ook na inname van de drug en dat doet de hallucinerende mannen verlangen naar naaktheid.

Naakt
Bratton illustreerde een en ander met twee filmpjes met K2-gebruikers die in een roes verkeerden. Er was een gehurkte, naakte man in het midden van de straat te zien die tegen een politiewagen schreeuwde. In de andere video probeerden agenten een naakte man te bedwingen, die zijn vuist door een houten omheining ramde en op een agente afstormde. Hij kreeg een lading pepperspray te verwerken, maar de dolleman slaagde er toch nog in het gevecht met de politie aan te gaan.

Cirkelzaag
'Spice' is niet nieuw. Het wordt al sinds 2004 online te koop aangeboden. Het probleem is dan ook niet beperkt tot New York, waar het goedje sinds 2012 illegaal is, maar de NYPD trekt nu toch aan de alarmbel. De laatste vier maanden werden bijna 2.000 personen opgenomen in het ziekenhuis na gebruik van 'spice'. ,,En we gaan er meer en meer mee te maken krijgen in de nabije toekomst", voorspelt Bratton.

Eén man wilde de politie, die met een cirkelzaag de deur wilde openen, zelfs tegenhouden met zijn blote handen. Hij moest bebloed afgevoerd worden. Er vielen ook al doden onder de gebruikers.

Volledig scherm
© AP