Volledig scherm
Onderzoekers inspecteren een schedel die werd gevonden in een voormalig pand van ex-dictator Alfredo Stroessner. © AP

Politie Paraguay graaft op landgoed ex-dictator naar menselijke resten

In en rond een voormalige woning van de Paraguayaanse oud-dictator Alfredo Stroessner graven tientallen mensen onder leiding van de politie al meer dan een week naar menselijke resten. Krakers vonden eerder deze maand op die plek de schedels van zeker vier mensen toen zij de vloer van een badkamer in de woning openbraken. Het pand stond al jaren leeg. 

De politie onderzoekt of het de stoffelijke resten betreft van één van de 423 vermoorde of vermiste personen tijdens het dictatoriale regime van Stroessner. Van 1954 tot 1989 regeerde hij het Zuid-Amerikaanse land met ijzeren hand: duizenden Paraguayanen werden gemarteld en vluchtten naar het buitenland. Stroessner werd in 1989 afgezet en vluchtte naar Brazilië waar hij in 2006 overleed. 

De gruwelijke praktijken van zijn bewind kwamen in 1992 aan het licht toen zo'n 700.000 documenten van de veiligheidsdienst werden ontdekt in een afgesloten ruimte van een politiebureau in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. De documenten worden ook wel de ‘horrorarchieven’ genoemd.

Vondst van groot belang

De vondst van de menselijke resten is vooral zo belangrijk, omdat tot op heden maar 37 lichamen van vermiste personen zijn gevonden, van wie er slechts vier zijn geïdentificeerd. Volgens María Stella Cáceres, directeur van het Museum of Memories - een instelling die zich bezighoudt met het openbaren van de misstanden van de Stroessner-dictatuur - is het uiterst belangrijk om zorgvuldig te controleren of de overblijfselen toebehoren aan de slachtoffers van het regime, zo zei ze tegen The Guardian.

,,De slachtoffers zijn niet alleen de mensen die zijn verdwenen, maar ook hun families en gemeenschappen. Er is een verschrikkelijke misdaad tegen de mensheid begaan en die zal niet stoppen eer alle overblijfselen zijn gevonden, geïdentificeerd en aan de nabestaanden zijn teruggegeven’’, aldus Cáceres.

Volgens een woordvoerder van de krakers is er een tunnel vol met puin gevonden. ,,Ons is verteld dat de tunnel honderd meter lang is, en eindigt in een kuil waar nog meer botten liggen.’’ Alle gevonden lichamelijke resten zijn naar Asunción gebracht voor forensisch onderzoek. 

Volledig scherm
Gewapend met pikhouweel of schep proberen de gravers door het beton te breken. © AFP
  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.