'Politierobots zullen vaker verdachten gaan doden'

Het doelbewust doden van de verdachte in Dallas met een politierobot lijkt een uniek geval in de wereld dat veel wenkbrauwen doet fronsen, blijkt uit verschillende Amerikaanse nieuwsberichten. Tot nu toe was het gangbaar dat de politie op veilige afstand afwacht totdat een gewapende verdachte zich overgeeft, meldt bijvoorbeeld de nieuwssite PopSci.com Het hoofddoel was altijd om de verdachte levend te arresteren. Dat principe lijkt in Dallas opzij geschoven.

De in Dallas gebruikte robot is ofwel van het type MARCbot ofwel een Northrop Grumman Remotec Andros F6. Dat zijn standaardmodellen waarvan bekend is dat de politie in Dallas ze bezit en die tevens op grote schaal door militairen ingezet worden. Ook andere korpsen wereldwijd gebruiken ze om explosieven onschadelijk te maken of om moeilijk bereikbare plaatsen na rampen en ongelukken te onderzoeken.

De machines zijn niet ontworpen als aanvalswapen, maar worden steeds vaker op die manier gebruikt, merkt de Amerikaanse auteur en drone-deskundige Peter W. Singer op in een tweet. Het model van Northrop Grumman kan bijvoorbeeld uitgerust worden met een röntgencamera, met pepperspray of met een geweer.

Militair
Volgens Singer is dit soort robots eerder in Irak regelmatig gebruikt door Amerikaanse militairen om tegenstanders te doden door er een explosief met tape aan te bevestigen. Dat schreef hij in 2009 in zijn boek Wired for War. Singer behandelt in zijn boeken de ethische kanten van moderne oorlogsvoering. Hij erkent op Twitter dat dit de eerste keer in de geschiedenis is dat de methode buiten het slagveld is gebruikt.

Het gaat om robots die op afstand via een camera worden bestuurd, niet om autonome robots die zelfstandig beslissen wanneer ze dodelijk geweld gebruiken. Toch roept dit geval in Dallas belangrijke nieuwe vragen op, zegt Singer. Hij wijst erop dat het belangrijk is te weten of de robot in kwestie draadloos werd bestuurd of via een kabel. Het zou namelijk veel makkelijker zijn voor hackers om een draadloos signaal te onderscheppen en op die manier de bom voortijdig te laten ontploffen of juist te voorkomen dat hij explodeert.

Volledig scherm
Een MARCbot © Flicr Swimfinfan cc by-sa 2.0

Recht
Daarnaast is er de juridische kant. Stonden de agenten in Dallas in hun recht toen ze de beslissing namen de verdachte uit te schakelen met een bomrobot? De Amerikaanse politiejurist Seth Stoughton zegt in een interview met The Atlantic dat de manier waarop agenten een levensgevaarlijke verdachte uitschakelen er weinig toe doet in het Amerikaanse recht. ,,De politie kan altijd zeggen dat het nodig was snel te reageren met dodelijk geweld. Als iemand schiet op agenten dan is de politie gerechtigd die dreiging weg te nemen."

Diverse deskundigen zeggen vandaag in Amerikaanse media te verwachten dat de politie steeds vaker robots zal gebruiken om verdachten te doden of uit te schakelen. De staat North Dakota is zelfs de eerste die in wetgeving heeft geregeld dat de politie drones mag uitrusten met pepperspray en tasers. Dat is daar sinds augustus 2015 toegestaan, schrijft nieuwssite Quartz.

Precedenten
Er zijn enkele eerdere gevallen bekend over gewelddadige interacties tussen verdachten en de politie waarbij robots zijn gebruikt. Bijvoorbeeld bij een arrestatie in Albuquerque in de VS in 2014. Daar had een gewapende verdachte zich verschanst in een motelkamer. De politie gebruikte toen chemische munitie via een robot waarna de verdachte zich overgaf, zo staat te lezen in het officiële politierapport over de zaak.

In San Bernardino, Californië heeft de politie in 2013 een robot gebruikt om een bungalow in brand te steken waarin een verdachte zich schuilhield, schrijft CBS News. Agenten lanceerden met de robot brandbommen richting het huisje. Toen dat in lichterlaaie stond, schoot de verdachte zichzelf dood. De politie zei dat het niet de bedoeling was de verdachte om het leven te brengen.

Vorig jaar werd in de VS ook een politierobot gebruikt voor een vreedzaam doel: pizza en een telefoon brengen naar een suïcidale man. In de telefoongesprekken die daarop volgden, kon de politie de man overtuigen niet van het viaduct waarop hij stond te springen.