Volledig scherm
Pompeo en bin Salman in Saoedi-Arabië. © AFP

Pompeo: VS steunen Saoedi-Arabië, bedreigingen door Iran onacceptabel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn het erover eens dat Iran verantwoordelijk gehouden moet worden voor ‘agressief, roekeloos en bedreigend gedrag’. Dat zegt de woordvoerder van Pompeo.

Vorig weekend vond een droneaanval op twee Saoedische olie-installaties plaats. Iran zit volgens de VS achter deze aanval. Saoedi-Arabië zei dinsdag al dat de verantwoordelijken voor de aanval verantwoording moeten afleggen. Volgens militaire experts in het land wijzen de brokstukken van de drones op Iraanse inmenging.

Pompeo en de Saoedische leider ontmoetten elkaar in de Saoedische stad Jedda. De Amerikaanse minister was in Saoedi-Arabië om steun vanuit de VS over te brengen en te praten over een nog te vormen coalitie die toekomstige aanvallen moet afslaan. Pompeo noemde de droneaanval wederom een oorlogsdaad van Iran. 

Sinds de Amerikaanse president Trump de VS terugtrok uit het kernakkoord met Iran, loopt de spanning tussen de twee landen in hoog tempo op. Trump heeft zich nog niet uitgesproken over mogelijke militaire actie jegens Iran. Wel zei hij dat er waarschijnlijk nieuwe sancties worden afgekondigd.

  1. Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    De ouders van de peuter die een jaar geleden in Zuid-Spanje in een illegaal gegraven put viel en daardoor overleed, hebben een buitengerechtelijke deal gesloten met de grondeigenaar. Tegen hem zou morgen een rechtszaak beginnen maar David Serrano aanvaardde vandaag de verantwoordelijkheid voor ‘doodslag door ernstige nalatigheid’ en ging akkoord met het betalen van een schadevergoeding van 190.000 euro.