De tanker
Volledig scherm
De tanker © REUTERS

Pompeo waarschuwt landen die Iraanse tanker zullen helpen

De Verenigde Staten zullen al het mogelijke doen om te voorkomen dat een Iraanse tanker alsnog olie naar Syrië brengt. Dat zei de Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken, die waarschuwde voor de gevolgen als het schip op enige wijze wordt geholpen.

,,We hebben duidelijk gemaakt dat iedereen die het aanraakt, iedereen die het steunt, iedereen die het schip toestaat aan te leggen, het risico loopt blootgesteld te worden aan Amerikaanse sancties", zei Pompeo tegen verslaggevers.

De supertanker Adrian Darya 1, die eerder de naam Grace 1 had, lijkt momenteel onderweg te zijn naar de stad Kalamáta in Griekenland. De Griekse autoriteiten zeggen geen verzoek te hebben ontvangen om het schip daar ook te laten aanleggen. De VS waarschuwden Griekenland deze week al om het schip niet te helpen.

De VS moesten eerder met lede ogen toezien hoe de autoriteiten in Gibraltar de supertanker lieten gaan, ondanks de uitspraak van een Amerikaanse rechtbank. Die had opdracht gegeven het schip in beslag te nemen.
Het schip was begin juli bij Gibraltar aan de ketting gelegd omdat het ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran beloofde later dat de lading niet naar Syrië zou worden gebracht.