AP
Volledig scherm
PREMIUM
© AP

President Bolsonaro over verkiezing: ‘Drie opties: de gevangenis, vermoord worden, of winnen’

BraziliëBrazilië kiest morgen een nieuwe president. De kans is groot dat oud-president Lula da Silva wint. De grote vraag is dan of het zittende staatshoofd Jair Bolsonaro zich daar zomaar bij neerlegt of dat hij voor een ‘Trumpiaanse’ chaos zorgt. ,,Er zijn drie mogelijkheden: de gevangenis, vermoord worden, of winnen”, aldus Bolsonaro.

 1. Half miljoen Brazilianen ondertekenen petitie voor democratie

  Half miljoen Brazilia­nen onderteke­nen petitie voor democratie

  In Brazilië hebben meer dan een half miljoen mensen een petitie ondertekend ‘ter verdediging van democratie’ in een reactie op opmerkingen van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Bolsonaro heeft zich in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van begin oktober herhaaldelijk kritisch uitgelaten over onder meer het kiessysteem in Brazilië dat sinds 1996 wordt gehanteerd en de daarbij gebruikte stemmachines. Door zijn opmerkingen bestaat twijfel of hij een eventuele verkiezingsnederlaag zal accepteren.
 2. LIVE | VS: ‘Rusland bezig met uitbreiding en moderniseren nucleair arsenaal’
  OORLOG OEKRAÏNE

  LIVE | VS: ‘Rusland bezig met uitbrei­ding en modernise­ren nucleair arsenaal’

  Rusland is bezig met de uitbreiding en het moderniseren van zijn nucleair arsenaal, stelt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Zijn uitspraak volgt op een verklaring van de Russische president Vladimir Poetin eerder vandaag dat bij een nucleaire aanval op Rusland ‘hij ervoor zal zorgen dat de aanvaller van de aardbodem wordt weggevaagd.’ Volg alle ontwikkelingen in het liveblog hieronder.