President Trump schaart zich achter machtsoverdracht aan regering-Biden
VIDEODe machtsoverdracht in de Verenigde Staten aan de nieuwe regering van de verkozen president Joe Biden kan officieel beginnen. Dat schrijft Emily Murphy, het hoofd van de Amerikaanse overheidsdienst General Services Administration (GSA), in een brief.
Delen per e-mail
De federale overheidsdienst weigerde tot voor kort nog Bidens verkiezingszege te erkennen, waardoor de Democraat geen toegang had tot federale overheidsmiddelen.
Bidens overgangsteam zegt dat het snel ontmoetingen zal organiseren tussen de aankomende president en federale overheidsfunctionarissen over de corona-epidemie en de nationale veiligheid. Tot dusver moest Biden het vooral doen met onofficiële briefings en had hij geen toegang tot relevante geheime informatie. Bidens overgangsteam noemt het besluit van de GSA een cruciale gebeurtenis voor een goede en vreedzame machtsoverdracht.
De door president Trump aangestelde ambtenaar Murphy zei lang te hebben gewacht met het tekenen van de overdrachtspapieren omdat ze eerst ‘verzekerd’ wilde zijn van Bidens verkiezingszege. Ze ontkent daarbij onder druk te zijn gezet. ‘Ik neem deze rol serieus en, vanwege recente ontwikkelingen rondom rechtszaken en de certificering van de verkiezingsuitslagen, stuur ik u vandaag deze brief om deze middelen en diensten aan u beschikbaar te stellen’, schrijft GSA-hoofd Murphy aan Biden.
Tekst gaat verder onder de tweet
Steun van Trump
Ook president Donald Trump laat in een tweet weten dat hij Murphy toestemming heeft gegeven de overdrachtspapieren te tekenen. Volgens hem is ze zo onder druk gezet en bedreigd, dat hij zich daartoe genoodzaakt zag ‘in het belang van het land’. Hij geeft wel aan dat de juridische strijd rond de verkiezingsuitslag wat hem betreft nog niet voorbij is, maar de tweet is een eerste openlijk signaal dat Trump zijn verkiezingsnederlaag mogelijk zal erkennen.
Op Twitter werd Murphy geprezen door president Donald Trump. Zij en haar team moeten volgens Trump ‘doen wat er gedaan moet worden’. De president schrijft tevens dat hij zijn eigen team dezelfde instructie heeft gegeven. Het groene licht van de GSA voor de machtsoverdracht is van groot praktisch belang voor Biden. Die dienst moet het team van de verkiezingswinnaar toegang geven tot zaken als kantoorruimte, apparatuur en geld om salarissen te kunnen betalen. Daar zijn miljoenen dollars mee gemoeid.
Biden klaagde eerder ook dat het uitblijven van een machtsoverdracht de corona-aanpak van zijn toekomstige regering in gevaar bracht. ,,Er kunnen meer mensen sterven als we niet coördineren’’, zei Biden over kwesties als het zo snel mogelijk verspreiden van Covid-19-vaccins onder Amerikanen.
In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen maakte correspondente Karlijn van Houwelingen een roadtrip door het land. Ze bezocht verschillende plekken, die allemaal de naam ‘Hope’ dragen. Bekijk hieronder de video’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Virgin Orbit stuurt raket vanaf een vliegende Boeing de ruimte in
Het ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit van de bekende zakenman Richard Branson heeft zondag succesvol een raket vanaf een vliegende Boeing 747 de ruimte in gelanceerd. De draagraket werd boven de Stille Oceaan op zo’n 10 kilometer hoogte losgelaten vanaf de onderkant van de omgebouwde Boeing met de naam Cosmic Girl. Daarop werd de motor van de raket ontstoken en vloog die naar een baan om de aarde. -
Weer migrantenkaravaan richting VS: 'Biden zal ons helpen’
Duizenden asielzoekers vormen in Honduras groepen om samen naar de Verenigde Staten te lopen. Ze hopen daar een beter leven te vinden als de Democraat Joe Biden president is. -
Biden herdenkt 400 duizend coronaslachtoffers in Washington
President-elect Joe Biden heeft dinsdagavond (lokale tijd) een eerbetoon gehouden voor de 400.000 Amerikanen die gestorven zijn aan COVID-19. Hij deed dat tijdens een korte ceremonie aan het Lincoln Memorial in Washington D.C., waar hij vandaag de eed zal afleggen als de 46ste president van de Verenigde Staten. -
Ondergrondse bergplaats bij Hamburg ontdekt: mogelijk van terreurgroep RAF
In een bos vlakbij Hamburg hebben groenarbeiders een ondergrondse bergplaats ontdekt. In een ingegraven plastic vat bevonden zich bussen met nog onbekende vloeistof en documenten uit de jaren tachtig. Een verband met de voormalige Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF) is niet uitgesloten, zegt de recherche van de deelstaat Nedersaksen. -
Duitsland verlengt en verstrengt lockdown vanwege virusmutaties: medische maskers verplicht
Ondanks de voorzichtige daling van het aantal coronabesmettingen in Duitsland wordt de lockdown verlengd tot maandag 15 februari. Ook komen er strengere regels voor het gebruik van mondkapjes en thuiswerken, melden Duitse media. Scholen en de meeste winkels, maar ook bijvoorbeeld horeca, theaters en fitnessclubs blijven enkele weken langer gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een avondklok of een ander uitgaansverbod komt er niet.
-
Op een na hoogste berg voor het eerst in winter beklommen
De K2, de op een na hoogste berg ter wereld, is voor het eerst in de winter beklommen. Een team van tien Nepalese sherpa's bereikte gistermiddag de top op 8611 meter hoog. Een beroemde Spaanse klimmer overleefde de zware tocht zaterdag niet. -
Verliezer presidentsverkiezing Oeganda vecht uitslag aan: ‘Grootste gesjoemel ooit’
De Oegandese oppositiekandidaat Bobi Wine gaat de uitslag van de presidentsverkiezingen aanvechten. Al voor de bekendmaking van de uitslag beschuldigde Wine het regime van “het grootste gesjoemel ooit in de Oegandese geschiedenis”. -
Update In hoger beroep lagere straf voor Nederlandse sprinter en vriend voor drugshandel in Hongarije
De Nederlandse ex-atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. zijn in Hongarije in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor drugshandel. Dat is een jaar minder dan de straf die de rechtbank de jeugdvrienden vorig jaar oplegde.