Volledig scherm
Donald Trump. © AFP

'President Trump' wil klimaatverdrag Parijs opzeggen

Donald Trump wil als hij tot Amerikaans president wordt gekozen het klimaatverdrag van Parijs opzeggen. Ook wil hij milieubepalingen die een rem zetten op de energie-industrie afschaffen. Trump zei dit donderdag in Bismarck in North Dakota, de een na grootste olieproducerende staat in de Verenigde Staten.

Quote

Obama heeft alles gedaan om Amerikaan­se energie in de weg te zitten

Donald Trump

Het was voor het eerst dat Trump details gaf van het energiebeleid dat hij hoopt te voeren. Eerder op donderdag werd bekend dat hij genoeg gedelegeerden had binnengehaald om op de Republikeinse partijconventie officieel te worden genomineerd als presidentskandidaat van die partij.

Zijn Democratische rivalen in de strijd om het Witte Huis, Hillary Clinton en Bernie Sanders, willen op duurzame energie inzetten om klimaatverandering tegen te gaan.

Obama
Trump zei ook dat hij een omwille van het milieu door president Barack Obama afgewezen pijpleiding van Canada naar de Verenigde Staten alsnog wil laten uitvoeren en wil delen in de winst. ,,Dat is hoe wij ons land weer rijk zullen maken.'' Hij zei dat Obama ,,alles gedaan heeft om Amerikaanse energie in de weg te zitten'', wat onder Clinton ,,nog veel erger zal worden''.