Priester jaar geschorst na sadistische en gewelddadige doop jongetje

videoDe Russisch-orthodoxe priester Fotiy Necheporenko mag een jaar geen kinderen meer dopen, omdat hij recent veel te hardhandig te werk ging toen hij een jongetje onderdompelde in het doopvat. Volgens de moeder van de een jaar oude Demid was het optreden van de geestelijke ‘sadistisch en zeer gewelddadig’. Om die reden deed ze bij de politie aangifte tegen de man. 

In een schokkende video die werd gemaakt tijdens de doop die onlangs plaatsvond in de Marienburgkerk in de plaats Gatsjina bij Sint-Petersburg (Rusland) is te zien hoe Necheporenko het blote kereltje hardhandig in het doopvat probeert te duwen. De moeder kijkt aanvankelijk rustig toe, maar ze springt volledig uit haar vel als ze ziet hoe de priester met haar zoontje omgaat. Als ze probeert de priester tot bedaren te brengen, lijkt hij het kindje nog krachtiger vast te pakken. Op dat moment schreeuwen de moeder en het kind keihard, zo is te horen in het filmpje.

Volgens Anastasia Alexeeva (24), de moeder, raakte de kleine Demid lichtgewond tijdens de geruchtmakende doop. Aan lokale media vertelde ze dat hij krassen en blauwe plekken in zijn nek en op zijn schouders had. ,,Toen ik hem wees op zijn woeste optreden, haalde hij zijn schouders op en zei ‘dit doe ik al 26 jaar op dezelfde manier'. Heus, hij deed alles om mijn kind pijn te doen. De man moet gezien hebben dat mijn kind te groot is voor het kleine doopvat. Toch bleef hij duwen. Daarom probeerde ik Demid uit zijn armen te trekken.”

Huilen

De moeder vertelde later, nadat ze bij de politie aangifte had gedaan van mishandeling van haar zoontje, dat de ceremonie haar omgerekend 40 euro had gekost. ,,Wel veel voor een sadistische behandeling waardoor mijn kind getraumatiseerd is geraakt. Als hij een kerk ziet, begint hij al te huilen.” Een bron binnen de kerk waar Necheporenko voor werkt, noemde het woord ‘gewelddadig’ dat Anastasia Alexeeva gebruikte, terecht. ,,Dat is nog zwak uitgedrukt.”

De betrokken priester heeft kort voor zijn schorsing in alle hevigheid ontkend het kindje iets aan te hebben gedaan. Hij herkent zich absoluut niet in de beschuldiging aan zijn adres. Zijn verklaring: ,,Ik heb niets gedaan. Alles is de schuld van de hoog opgelopen emoties van de vrouw. Zij is iemand zonder enige kerkervaring en niet klaar voor een doop volgens Russisch orthodoxe tradities. Die schrijven voor dat een kind tijdens de doop driemaal onder water gaat. En dat heb ik geprobeerd te doen. Ik heb gewoon mijn plicht gedaan en zij is de eerste die zich over mij heeft beklaagd.”

De politie is nog bezig met het onderzoek naar of de priester zich vaker misdroeg. De kerk is betrokken bij het onderzoek en Fotiy Necheporenko zal binnenkort door het bestuur aan de tand worden gevoeld. De bisschop hoopt dat alle ophef over dopen in Russisch-orthodoxe kerk niet zal leiden tot minder ceremonies. ,,Dit is een vervelend, uitzonderlijk incident”, aldus bisschop Mitrophan in een verklaring. Hij hoop dat de familie van het jongetje naar de kerk blijft komen. Of ze dat doen, is nog onduidelijk.

Volledig scherm
Een Russisch orthodoxe priester. De geestelijken op de foto hebben niets met de genoemde doop te maken. © Unsplash (foto ter illustratie)
 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.