Primeur: transgender vrouw geeft borstvoeding
Een Amerikaanse transgender vrouw is erin geslaagd om haar baby borstvoeding te geven. Haar partner was daar zelf niet voor te porren, zo meldt het blad Transgender Health.
De 30-jarige vrouw volgde al zes jaar hormoontherapie, maar had nog geen geslachtsveranderende operatie of borstvergroting ondergaan, toen ze de artsen benaderde met de vraag of ze borstvoeding zou kunnen geven.
Voor de geboorte van het kind gaven de artsen de vrouw gedurende drie en een halve maanden een behandeling om haar melkproductie kunstmatig op gang te brengen. Ze moest hormonen nemen, naast een medicijn dat de melkproductie stimuleert en een mannelijke hormonenblokker. Daarnaast moest ze afkolven om haar borsten te stimuleren.
Resultaat
Binnen de maand kon de vrouw de eerste druppeltjes melk afkolven. Na drie maanden nam dit toe tot 227 gram moedermelk per dag. De baby kreeg de eerste zes weken uitsluitend borstvoeding. Een kinderarts die toeziet op de groei van de baby, bevestigde dat het een normale groeicurve had en gezond was. Nadien kreeg het kind ook flesvoeding, omdat er onvoldoende moedermelk werd aangemaakt.
Ondertussen is de baby zes maanden oud en maakt borstvoeding nog altijd deel uit van haar dieet.
Dr. Tamar Reisman van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York was betrokken bij de behandeling. ,,Transgendergeneeskunde gaat steeds meer deel uitmaken van de algemene geneeskunde. We krijgen wetenschappelijk bewezen data, we krijgen een meer gestandaardiseerde zorg, we krijgen meer reproductieve opties," zegt ze.
,,Er zijn gevallen op het internet waar mensen zelf berichten over transvrouwen die met een doe-het-zelfaanpak borstvoeding proberen te stimuleren, maar dit is het eerste geval van een geïnduceerde functionele lactatie in de academische literatuur,” stelt Reisman.
Cellen
Volgens Joshua Safer van het Boston Medical Center is het een erg belangrijk onderzoek, al is hij niet erg verbaasd over het resultaat. ,,Als ik transgender vrouwen behandel, dan zie we een goede borstontwikkeling,” zegt hij. Er is volgens de endocrinoloog geen enkele reden waarom de cellen in deze borsten geen melk zouden produceren op dezelfde manier als die van niet-transgender vrouwen. Safer merkt bovendien op dat het nog onduidelijk is in welke mate de medicijnen en hormonen een rol speelden: ,,Voor zover we weten, was borststimulatie misschien voldoende," stelt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMOekraïne
Puinruimen en daken dichten: inwoners kapotgeschoten dorp proberen draad weer op te pakken
Na maandenlange beschietingen ten noorden van Cherson trokken de Russen zich terug. Ze gaven de hoop op om ooit de havenstad Odesa te bereiken. Voor de inwoners van het gebied rest puinruimen. Onverzettelijk, maar geplaagd door nachtmerries, pakken ze de draad weer op. -
‘Zeven burgerdoden bij Nederlandse luchtaanval in Irak in 2016'
Bij een bombardement van Nederlandse F-16's op de Iraakse stad Mosul zijn in 2016 zeven burgerdoden gevallen. Dat melden NOS, Nieuwsuur en NRC na onderzoek. Het ministerie van Defensie gaat alsnog onderzoek doen naar de luchtaanval. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Video en foto's
Betoging tegen waterreservoir in Zuidwest-Frankrijk loopt volledig uit de hand: tientallen gewonden
Vuur, zwarte rook, molotovcocktails, vuurwerk en traangas. Bij botsingen tussen naar schatting 6000 betogers en de oproerpolitie bij het dorp Sainte-Soline in het westen van Frankrijk, zijn meerdere (zwaar)gewonden gevallen, ook onder de politie. -
-
-
met video
Venetië zoekt 'idioot' die van gebouw in kanaal sprong
De Italiaanse autoriteiten zijn een zoektocht gestart naar een man die donderdag in Venetië van een drie verdiepingen hoog gebouw in een kanaal is gesprongen, zo meldt CNN. Een handlanger maakte beelden van de sprong en zette die op sociale media. -
PREMIUMVoorzitter EP
‘Politici moeten niet denken dat zodra een wet is aangenomen, het probleem is opgelost’
De voorzitter van het Europees Parlement komt vandaag naar Nederland. Ze ontmoet het kabinet, de Kamervoorzitters en de koning. Maar wie is Roberta Metsola en waarom weet ze alles van de Provinciale Statenverkiezingen?