Volledig scherm
Mohamed Ramadan. © Twitter

Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.

Mohamed Ramadan, acteur, zanger en vrouwenmagneet met bijna tien miljoen volgers op Instagram, plaatste zondag 13 oktober een jaloersmakende video waarop hij zichzelf in de cockpit van een privévliegtuig filmt. Met een grote grijns op zijn gezicht laat hij zien dat hij aan het bedieningspaneel en de stuurknuppel mag zitten, iets dat volgens de Egyptische burgerluchtvaart volstrekt verboden is. Een onbekende man die niet op de video te zien is - vermoedelijk de co-piloot - zegt vervolgens dat hij ‘zweert dat Mohamed nu het vliegtuig aan het besturen is’.

Ramadan, die zich van geen kwaad bewust is en stelt dat het slechts om een geintje ging, is de afgelopen dagen bedolven onder de kritiek, evenals de particuliere luchtvaartmaatschappij die de privévluchten uitvoert. Twitteraars roepen massaal op om de acteur en zanger te boycotten en vinden dat het particuliere bedrijf aan de schandpaal moet worden genageld om nog meer incidenten te voorkomen.

In gevaar gebracht

Toezichthouder Civil Aviation Authority reageerde eveneens verbijsterd en riep de regering op om de piloot en de copiloot te schorsen. Daarbij verwees de instantie naar het schenden van de regels en instructies van de internationale burgerluchtvaart en naar het doelbewust in gevaar brengen van andere passagiers. Het Egyptische ministerie van burgerluchtvaart erkende de ernst van de video en nam direct passende maatregelen.

,,Nadat is bevestigd dat de Egyptische burgerluchtvaartwet is geschonden, hebben we afschrikwekkende maatregelen genomen tegen de roekeloze en onverantwoorde acties van de piloot”, luidde de verklaring. De piloot is zijn vergunning voorgoed kwijt en mag nooit meer zijn beroep uitoefenen. De copiloot wordt minder zwaar bestraft en mag slechts een jaar lang geen vliegtuig besturen.

Opspraak

Ramadan was met zijn band onderweg om op te treden op een entertainmentfestival in de Saoedische hoofdstad Riyad. De 31-jarige Egyptische grootheid speelde als acteur in meer dan tien films en in verschillende populaire televisieseries. Ook verdiende hij zijn sporen in de muziekindustrie met zijn wereldhit Song Mafia, die al meer dan 158 miljoen keer is bekeken op YouTube.

Ondanks zijn enorme schare fans, is Ramadan in het verleden vaker in opspraak geraakt. In augustus klonken er oproepen om zijn concert te verbieden nadat hij werd bekritiseerd voor het dragen van een doorzichtig shirt en ‘provocerend’ dansen op een van zijn concerten. Hij werd ook bekritiseerd in 2016 omdat hij ongevoelig zou zijn voor fans met een laag inkomen door alsmaar op te scheppen over twee luxe auto’s die hij recent had aangeschaft.

 1. Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

  Duitsland legt groot onder­gronds bankiers­sys­teem plat, ook huiszoekin­gen in Nederland

  In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren.
 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.
 3. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.