Problematische knie van Paus Franciscus baart zorgen
met videoDe rechterknie van Paus Franciscus baart zorgen. De 85-jarige kerkvorst heeft een ontstoken knieband en heeft al verschillende afspraken moeten afzeggen. De kans op een operatie is groot.
Toen Paus Franciscus vorige week de jaarvergadering van vrouwelijke religieuzen moest voorzitten, werd hij in een rolstoel de Paolo VI zaal in het Vaticaan binnen gereden. De eerste keer dat duidelijk werd dat de knieproblemen van de Paus ernstiger zijn dan werd aangenomen. De kerkvorst had eerder al wat verplichtingen afgezegd en ook had hij een week eerder, op last van zijn behandelend arts, de wekelijkse audiëntie zittend afgenomen. ,,Er is een probleem met dit been, dat doet het niet goed”, zei hij tegen de aanwezige gelovigen. ,,De arts heeft gezegd dat ik niet mag lopen. Ik wil graag naar jullie komen, maar deze keer moet ik naar de dokter luisteren.”
Paus Franciscus heeft een ontsteking in zijn rechterknie die volgens artsen voor een groot deel te wijten is aan de heupproblemen die de 85-jarige Paus al jaren heeft. Door zijn wat schommelachtige loop legt hij te veel gewicht op zijn rechterknie, die daardoor overbelast is geraakt. De ontstoken knieband komt bovenop de al bestaande artrose, een veelvoorkomende ouderdomskwaal. Tijdens zijn laatste reis naar Malta liep Franciscus zichtbaar mank en ook knielen doet hij al tijden niet meer, omdat hij het niet meer kan.
Geen baat
Een operatie zou logisch zijn, maar die proberen de artsen te voorkomen, ook omdat Paus Franciscus dat zelf niet schijnt te willen. De pauselijke knie wordt op dit moment behandeld met injecties en de paus zelf moet absolute rust houden, waar hij zich met moeite aan houdt. Vooralsnog blijft resultaat uit. ,,De genezing van de knieband gaat langzaam”, zei Franciscus vorige week tegen de Argentijnse krant La Nacion. ,,Op deze leeftijd mag je blij zijn dat ze je zeggen dat je goed geconserveerd bent.” Paus Franciscus wordt in december 86 jaar.
Mochten de behandelingen helemaal geen baat hebben, dan wordt er gesproken over het plaatsen van een prothese. Een relatief routineuze operatie waardoor Paus Franciscus zeker twee weken uit de running zou zijn. Maar die keuze lijkt voorlopig ver weg.
Heilig
Het Vaticaan houdt vol dat de gezondheidstoestand van de paus geen invloed heeft op zijn programma. De geplande reizen naar Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo gaan in juli vooralsnog gewoon door en ook de voorgenomen, maar nog niet bevestigde, reizen naar Kazachstan en Canada staan nog in de planning.
Ook zal Paus Franciscus aanstaande zondag gewoon de canonisatie van de Nederlands pater Titus Brandsma leiden. Op het Sint Pietersplein in Rome zal voor het eerst in vijftien jaar een Nederlander heilig worden verklaard.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit gebeurde er vannacht: overwinningssfeer in Oekraïense leger, Poetin zou ‘ernstig ziek’ zijn
De oorlog die Rusland voert in Oekraïne gaat na bijna 3 maanden de ‘derde fase’ in, zeggen leiders in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens hen zal de nieuwste fase zich kenmerken door langdurige gevechten. -
video
Paus heeft lift nodig om op vliegtuig naar Malta te stappen
Paus Franciscus is met behulp van een lift in het vliegtuig gehesen dat hem naar Malta vliegt. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan was dat om ‘alle stress weg te nemen’. De 85-jarige paus lijdt aan een aandoening die pijn in de benen veroorzaakt. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Minister Yesilgöz bezoekt Irak om IS-terroristen voor het gerecht te krijgen
Nederland heeft Irak om steun gevraagd voor het vervolgen van terroristen van Islamitische Staat (IS) en het bieden van hulp aan slachtoffers. ,,Het is van groot belang dat Irak en Nederland samen optrekken in het vervolgen van IS-terroristen en het bieden van hulp aan slachtoffers”, stelt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een bezoek aan Irak. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
met video
Paus roept in paasboodschap op tot verzoening in Oekraïne
Paus Franciscus heeft bij de paasviering op een vrijwel helemaal gevuld Sint-Pietersplein in Vaticaanstad de traditionele zegen uitgesproken ‘voor de stad en voor de wereld’ (‘urbi et orbi’). Hij wenste het publiek een goed Pasen toe. Een dankwoord voor de bloemen uit onder meer Nederland die het enorme plein opfleuren bleef uit. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Nieuws/Update
Christendemocraten grootste partij in Noordrijn-Westfalen
De christendemocraten (CDU) blijven de grootste partij in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar inwoners zondag een nieuw regionaal parlement konden kiezen. Volgens de voorlopige uitslag komt de CDU uit op 35,7 procent van de stemmen, bijna drie procentpunt meer dan vijf jaar geleden.