Protest Hongkong verplaatst naar internationaal vliegveld
Demonstranten in Hongkong zijn vanochtend begonnen aan een drie dagen durend protest op en rond Hongkong’s internationale vliegveld. Bedoeling is internationale sympathie te winnen bij bezoekers aan China.
Een paar honderd demonstranten, vooral jongeren, in zwarte shirts houden een sit-in in de aankomsthal van Chek Lap Kok Airport. ‘Red Hongkong van de tirannie’, staat er op hun borden in het Engels en in het Chinees. Online circuleren ook ludieke nep-boardingpasses voor een reis van Hongkong naar ‘Freedom’(vrijheid). Er is veel politie aanwezig op het vliegveld maar vooralsnog zijn er geen incidenten gemeld. Er is geen vergunning voor de demonstratie. Er werd ook eerder al gedemonstreerd op het vliegveld. Dat gebeurde toen vreedzaam, er waren zelfs geen vertragingen.
Alleen vertrekkende reizigers met een boarding pass mogen tot zondag Terminal-1 van het vliegveld betreden. Dit om uitbreiding van het protest te voorkomen. De sit-in is onderdeel van een reeks protesten dit weekeinde in de stad. het is het tiende achtereenvolgende weekeinde dat wordt gedemonstreerd. Afgelopen weken waren er stakingen die voor verkeerschaos zorgden in de spitsuren. De metro reed sporadisch en een groot aantal vluchten werd geannuleerd.
Spanning
Terwijl de Chinese regering de demonstraties afkeurt en de demonstranten heeft gewaarschuwd dat ze niet te ver moeten gaan, stijgt ook de diplomatieke spanning nu een Amerikaanse woordvoerder de Chinese regering heeft gekwalificeerd als ‘boevenregiem’. Dit nadat een Chinese krant de naam en foto had gepubliceerd van een Amerikaanse diplomate die een gesprek had gehad met demonstrerende studenten in Hongkong. Eerder hadden de Verenigde Staten al een negatief reisadvies gegeven voor Hongkong.
De protesten begonnen ruim twee maanden geleden vanwege een omstreden wetsvoorstel voor een uitleveringswet waardoor inwoners van Hongkong (de voormalige Britse kroonkolonie heeft nog steeds een afwijkend rechtssysteem van China) zouden kunnen worden uitgeleverd aan China en worden berecht door Chinese rechters. Dat voorstel is van de baan maar inmiddels is het vertrouwen van veel bewoners in de ‘zelfstandige’ regering van Hongkong weg.
De woede is groot in de stad over de vele gewonden die vielen door hard politie-ingrijpen bij vorige betogingen waar ook betaalde knokploegen opdoken om demonstranten in elkaar te slaan. De demonstranten eisen nu onder mee het ontslag van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, chief executive Carrie Lam. Ook willen ze een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld en amnestie voor aangehouden demonstranten.
Weinig begrip
De anti-Chinese toon van de demonstraties testen het geduld van de regering in Peking. Er is daar weinig begrip voor de protesterende jeugd van Hongkong die in de staatsmedia wordt afgeschilderd als ‘verwend’ en ‘uit op chaos’. Dat laatste zal China niet tolereren. De Chinese regering heeft video’s laten verspreiden waaruit duidelijk wordt dat door politie en leger wordt geoefend op een mogelijk grootschalig ingrijpen om een einde te maken aan de onrust die de economie van Hongkong en China schaden. Gevreesd wordt voor een nieuw ‘Tiananmen’ toen het Chinese leger hard ingreep bij een studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede, precies dertig jaar geleden. Daarbij viel destijds een groot aantal doden. Schattingen lopen uiteen van een paar honderd tot tienduizend slachtoffers.
Op een persconferentie over de economie noemde bestuurder Lam de economische gevolgen van de protesten vandaag ernstiger dan die van de SARS-epidemie in 2002/2003 en de financiële crisis van 2008. Ze kondigde maatregelen aan om de economie te stimuleren maar zei nog niet welke. Het is nu urgenter het geweld te stoppen dan om politieke concessies te doen, aldus Lam.
Volgens cijfers van de locale VVV is het aantal bezoekers aan Hongkong sinds de onrust met 26 procent gedaald. Dat is een harde klap voor de stad waarvan vijf procent van de economie draait op toerisme. Er werken 250.000 mensen in de sector.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Lam: Omstreden uitleveringswet Hongkong wordt geen nieuw leven ingeblazen
Hongkong zal de omstreden uitleveringswet geen nieuw leven inblazen. Dat heeft leider Carrie Lam van Hongkong dinsdag gezegd in een toespraak op de televisie. De wet is volgens Lam dood. Ze noemde het werk van de overheid een ‘totale mislukking’. -
Charles Manson-volgelinge Leslie Van Houten wellicht na 52 jaar cel vervroegd vrij
Een volgelinge van de Amerikaanse sekteleider Charles Manson heeft recht op vervroegde vrijlating, heeft een rechtbank in Californië besloten. Een onderzoekscommissie had eerder geconcludeerd dat de 73-jarige Leslie Van Houten ‘geen onredelijk gevaar voor de openbare veiligheid’ meer vormt en berouw heeft van haar misdaad, schrijft de Los Angeles Times. -
FBI voorkwam moordaanslag op koningin Elizabeth II tijdens bezoek aan VS
De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in 1983 voorkomen dat een wraakzuchtige Noord-Ier een aanslag kon plegen op koningin Elizabeth. Dat maakt de FBI veertig jaar na dato bekend.
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
update
Hongkong gaat betogers vervolgen voor rellen: nieuwe rellen breken uit
Hongkong gaat betogers vervolgen die betrokken waren bij recente demonstraties waar geweld uitbrak. Justitie maakte vandaag bekend 44 actievoerders aan te klagen voor het deelnemen aan rellen. Zij riskeren celstraffen tot tien jaar. Na de de uitspraak braken weer nieuwe rellen uit. -
Demonstranten Hongkong bij thuiskomst aangevallen door gemaskerde mannen
Op het metrostation van voorstad Yuen Long in Hongkong gingen tientallen mannen in witte T-shirts mensen die terugkeerden van een demonstratie met stokken te lijf. Tientallen betogers raakten gewond, één demonstrant ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.