Volledig scherm
Vluchtelingen en migranten komen aan op Lesbos. © AFP

Recordaantal migranten op Griekse eilanden

Op de Griekse eilanden bevinden zich inmiddels meer dan 26.000 migranten, een record sinds de ondertekening van een migrantendeal tussen Turkije en de EU in 2016. Dat meldt het ministerie van Civiele Bescherming.

De vluchtelingenstroom naar Griekenland komt vooral vanuit Turkije. Alleen vandaag al kwamen 200 migranten aan op de eilanden Kos, Lesbos en Chios. Op de Griekse eilanden bevonden zich in april nog zo’n 14.000 migranten.

Veel van hen ontvluchten hun thuisland en proberen via Turkije Europa te bereiken. De veelal Syrische, Irakese en Afghaanse migranten wonen vaak in speciale opvangkampen. De vluchtelingendeal, die in maart 2016 werd ondertekend, is bedoeld om te zorgen dat minder asielzoekers oversteken vanuit Turkije.

Volledig scherm
Vluchtelingen en migranten wachten op verder vervoer op Lesbos. © AFP

Overplaatsen

Griekenland is begin september begonnen met het overplaatsen van honderden migranten vanuit een opvangkamp op Lesbos. In Moria, het grootste migrantenkamp van Europa, leven vier keer zoveel mensen als waar het voor gebouwd is. De vluchtelingen worden daarom per schip naar verschillende plekken in het noorden van Griekenland gebracht.

De Griekse regering kondigde de maatregel al eerder aan vanwege de overbevolking in Moria. Ook is er veel geweld en voelen vrouwen zich onveilig. In augustus overleed een Afghaanse jongen nog na een vechtpartij in het kamp.

Volledig scherm
Moria, het grootste migrantenkamp van Europa. © REUTERS
  1. Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantaine
    liveblog corona

    Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantai­ne

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.