Volledig scherm
Een bezoeker houdt een portret omhoog van oud-dictator Francisco Franco. © AP

Regering Spanje graaft resten oud-dictator Franco deze maand op

Het herdenkingscomplex Valle de los Caídos dat de Spaanse dictator Francisco Franco (1892-1975) heeft laten bouwen als praalgraf en als herinnering aan de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) is vandaag gesloten. De regering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez gaat de stoffelijke resten van Franco verplaatsen. Er zijn jaren van touwtrekken tussen sociaal-democraten en conservatieven aan voorafgegaan.

Het is de bedoeling dat de operatie ergens tussen 18 en 22 oktober wordt uitgevoerd. Uit veiligheidsoverwegingen worden weinig details bekendgemaakt. Volgens critici is het verplaatsen van de resten een linkse obsessie die onnodig en duur is. De familie van Franco wordt wel vooraf op de hoogte gesteld, heeft Madrid vandaag laten weten.

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Politieagenten lopen langs het mausoleum op de Madrileense begraafplaats waar oud-dictator Francisco Franco naar verwachting binnenkort wordt bijgezet. © REUTERS

De resten gaan van de uitgehouwen basiliek 43 kilometer ten noordwesten van Madrid naar een begraafplaats in El Pardo. Dat ligt ruim 30 kilometer dichter bij de hoofdstad en daar ligt ook Franco’s vrouw Carmen Polo (1900-1988) begraven.

Franco liet het monument bouwen voor alle gevallenen uit de burgeroorlog. Er liggen circa 34.000 omgekomen strijders begraven, onder wie ook republikeinse tegenstanders van Franco. Het is omstreden omdat hij er zelf ook ligt. Bovendien was een deel van de werkkrachten die het in de jaren 1941-1959 bouwden, politiek gevangene.

Verdeeldheid

Het voornemen van de regering zorgt voor verdeeldheid in Spanje. Nabestaanden en veel aanhangers van Franco willen niet dat de restanten van Franco worden opgegraven. De stoffelijke resten liggen sinds zijn dood in 1975 in de monumentale, in de rotsen uitgehouwen kerk.

Links Spanje vindt dat het een praalgraf is dat Franco niet verdient. Franco liet die basiliek uithouwen als monument voor alle gevallenen in de door hem gewonnen Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Er liggen circa 34.000 gesneuvelde strijders, onder wie ook republikeinse tegenstanders van de dictator.

Volledig scherm
Herdenkingscomplex Valle de los Caídos dat de Spaanse dictator Franco ooit liet bouwen als praalgraf. © REUTERS
  1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
  2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

    Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

    Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.