Volledig scherm
Duitse douanebeambten tijdens het controleren van een bouwplaats. © Screenshot ZDF

‘Reuze-razzia’ in Berlijnse bouwsector: onderzoek naar mensenhandel en fraude

Bijna 2000 politiemensen en douanemedewerkers doorzoeken sinds vanochtend vroeg in Berlijn en omgeving ruim 100 bouwplaatsen, bedrijfspanden en kantoren van belastingconsulenten. Dit in verband met een onderzoek naar mensenhandel, zwartwerk en uitbuiting, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in de Duitse hoofdstad. 

De door Duitse media tot ‘reuze-razzia’ gedoopte doorzoekingen vinden plaats in Berlijn en de deelstaten Brandenburg en Saksen-Anhalt. Ze vloeien voort uit verdenkingen van georganiseerde handel in buitenlanders om in de Duitse bouw te werken. Ook bestaat het vermoeden dat bendes in georganiseerd verband buitenlandse arbeidskrachten het land binnensluizen. Het OM in Berlijn zegt nog geen verdere details te kunnen geven omdat de doorzoekingen nog aan de gang zijn.

Een week geleden voerden Duitse douaneambtenaren al een grootschalige controle uit in de bouwsector in Osnabrück. Bedrijven en managers worden ervan verdacht dat ze tussen juli 2015 en mei 2019 met arbeidskrachten werkten die niet volledig waren geregistreerd bij socialezekerheidsfondsen. Deze sociale en fiscale fraude zou miljoenen bedragen.

Nieuwe wet

Op 18 juli 2019 is in Duitsland de wet tegen illegale tewerkstelling en sociale fraude in werking getreden. Het doel van de wet is om werknemers nog beter te beschermen tegen illegale loonpraktijken en arbeidsuitbuiting, en om consequenter te werken tegen zwartwerk, misbruik van sociale zekerheid en illegale tewerkstelling als geheel.

  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”