Volledig scherm
PREMIUM
De Falcon 9-raket met de capsule voor bemande ruimtevluchten staat op Cape Canaveral in Florida klaar voor zijn cruciale test. (Foto REUTERS/Steve Nesius) © REUTERS

Ruimtevaartorganisatie Elon Musk heeft morgen ‘belangrijkste examen ooit’

Dag uitstelSpaceX heeft een cruciale testlancering met een noodprocedure voor bemande vluchten uitgesteld tot morgen vanwege slecht weer. Als de test vanaf Cape Canaveral slaagt is voor de Verenigde Staten de weg vrij om later dit jaar zelf weer bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste Amerikaanse bemande vlucht staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma.

Examen

SpaceX staat voor zijn belangrijkste examen ooit. De ruimtevaartorganisatie van Elon Musk offert een van zijn Falcon-9 raketten op om de noodprocedure te testen voor het geval er bij de lancering van een Crew Dragon capsule iets mis gaat en de bemanning in veiligheid moet worden gebracht. De capsule is ontwikkeld voor bemande ruimtevluchten en wordt gelanceerd door een Falcon-raket. SpaceX heeft inmiddels met succes aangetoond dat deze draagraket kan worden hergebruikt. De Falcon is de allereerste raket die na de lancering terugkeert op aarde.

 1. 99 nieuwe besmettingen op cruiseschip Japan, minder nieuwe sterfgevallen in China
  liveblog corona

  99 nieuwe besmettin­gen op cruise­schip Japan, minder nieuwe sterfgeval­len in China

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.