Rusland wil geen oorlog, president Oekraïne vraagt Westen geen paniek te zaaien
updateRusland wil geen oorlog voeren tegen Oekraïne. Dit heeft de minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanochtend benadrukt tijdens een persconferentie.
,,Als het aan de Russische Federatie ligt, komt er geen oorlog”, zegt Lavrov in gesprek met Russische radiostations. ,,Maar we laten onze belangen niet vertrapt en genegeerd worden.”
De druk rondom een mogelijke Russische inval in het Oost-Europese land loopt de afgelopen dagen hoog op. Zowel de Verenigde Staten als de Navo-bondgenoten kijken bezorgd toe hoe de Russen zo’n honderdduizend troepen stationeerden langs de grenzen van Oekraïne. De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde de Oekraïense leider al dat er een ‘goede mogelijkheid’ bestaat dat Rusland in februari een militaire actie zou ondernemen tegen de voormalige Sovjetstaat.
Lees verder onder de foto.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er op zijn beurt bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. ,,We kunnen geen paniek gebruiken”, ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski “belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen. Wat belangrijk is, is hier te zijn”.
Oekraïne dreigt zijn economie te verliezen, aldus Zelenski. Volgens hem is de situatie wezenlijk niet anders dan in 2014. ,,Het grootste gevaar voor Oekraïne is de destabilisering van binnenuit.” In de impasse met Rusland is nu de Navo volgens Zelenski de enige garantie voor veiligheid in Oekraïne. De oostelijke lidstaten van dat bondgenootschap lopen het risico dat ze net als Oekraïne het slachtoffer worden van Russische cyberaanvallen.
Hij heeft Rusland dringend opgeroepen snel stappen te zetten om de spanning te laten afnemen of de crisis “te de-escaleren”. Zijn Russische en zijn Franse ambtgenoot, Vladimir Poetin en Emmanuel Macron, voelden daar in een gesprek vrijdag ook voor.
EU en VS werken samen aan gaslevering Europa, ook voor Oekraïne
De EU en de VS slaan de handen ineen om te zorgen voor energiezekerheid in de EU en Oekraïne. De twee machtsblokken werken samen om problemen met aardgastoevoer te voorkomen, ook als dat zou gebeuren als gevolg van “een nieuwe Russische invasie” van Oekraïne. Dat schrijven president Biden en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een gezamenlijke verklaring.
Brussel en Washington zetten zich in voor een “blijvende, voldoende en tijdige levering van aardgas, van verschillende bronnen wereldwijd”, aldus de verklaring. De Amerikanen onderhandelen al wereldwijd met bedrijven en landen over gasleveringen.
Franse president
Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft dit vandaag gezegd dat nadat president Macron Poetin telefonisch had gesproken over de spanningen rond Oekraïne. Poetin belt later op de dag nog met zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski. De laatste riep het Westen op niet in paniek te raken over de situatie. Macron sprak eerder de hoop uit dat het telefoontje met Poetin leidt tot een “stevige dialoog en verduidelijkingen”. Hij wil een pad uitstippelen naar de-escalatie, nu meer dan 100.000 Russische militairen bij de Oekraïense grens zijn samengetrokken. Diplomatiek overleg heeft tot nu niet veel opgeleverd.
Het Kremlin meldde dat Poetin tegen Macron nog eens heeft benadrukt dat het Westen de zorgen over veiligheid in Moskou heeft genegeerd. Hij stelde vast dat de Verenigde Staten en de NAVO de Russische eis dat Oekraïne geen lid van de NAVO kan worden heeft verworpen. Dat geldt ook voor Poetins eis dat NAVO-troepen Oost-Europa verlaten. Een formele reactie van Rusland volgt nog. “De bal ligt nu in het Russische kamp”, zei Le Drian. Volgens hem bestaat “natuurlijk” nog het risico dat Rusland Oekraïne binnenvalt. Hij herhaalde dat dat zware gevolgen zou hebben voor Moskou.
Geen compromissen
Rusland blijft herhalen geen plannen voor een invasie te hebben, maar heeft geëist dat de Navo belooft dat Oekraïne nooit zal toetreden en dat het bondgenootschap de inzet van troepen en militair materieel in Oost-Europa terugdraait. De VS en de Navo hebben die eisen deze week formeel afgewezen, hoewel de VS terug is gekomen met de punten waarover zij nog graag met Rusland in gesprek willen gaan.
De officiële reactie van Rusland op die voorstellen gaat komen van president Vladimir Poetin, maar het Kremlin heeft gezegd dat er “weinig reden voor optimisme” was. ,,Zij zeggen dat ze hun positie niet zullen veranderen, maar dat zullen wij ook niet doen”, zei Lavrov hier vanochtend over. ,,Ik zie hier geen ruimte voor compromissen.”
Pesterijen
De wrijvingen tussen het Westen en Rusland leiden onder meer tot steeds meer pesterijen op het diplomatieke vlak. Rusland heeft geklaagd dat de Verenigde Staten hebben geëist dat dit jaar 55 diplomaten worden teruggetrokken uit de Russische ambassade in Washington. Die zou dan verder moeten met 184 personeelsleden, een fractie van wat het vijf jaar geleden was. Het is gebruikelijk dat de reactie bij dergelijke uitwijzingen leidt tot soortgelijke uitzettingen in het getroffen land. Dan moeten er ook meer Amerikanen weg uit de ambassade in Moskou. Rusland heeft vandaag ook de Europese Unie te verstaan gegeven dat het een aantal Europeanen gaat weren die actief zijn in de militaire industrie.
In 2014 werd een gekozen pro-Russische president in Oekraïne afgezet. Biden was toen vicepresident van de VS. Volgens de Russen was dat in een door de VS aangestuurde staatsgreep, volgens het Westen door een pro-Europese volksopstand. Rusland lijfde in een boze reactie de Krim in. Het schiereiland was in de jaren vijftig bij de Sovjetrepubliek Oekraïne gevoegd en bleef Oekraïens na de ineenstorting van de Sovjet-Unie tot ergernis van het Kremlin.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM
Geen bank, geen bereik en maar één baby: Spaanse binnenland raakt steeds een beetje leger
Met slechts één van de 350 zetels in het Spaanse parlement heeft de plattelandspartij Teruel Existe regelmatig een beslissende stem bij het goedkeuren van nieuwe wetten. Het succes heeft geleid tot een landelijke beweging die aandacht vraagt voor het ‘lege Spanje’. -
met video
Politie speurt met drone en honden naar roze pyjama Maddie McCann bij stuwmeer: ‘Informatie zeer serieus’
De Portugese politie zou zich in de hernieuwde zoektocht naar Maddie McCann focussen op sporen van de roze pyjama van het meisje. In samenwerking met Duitse en Britse autoriteiten hebben tientallen agenten woensdag onderzoek gedaan bij een stuwmeer in Zuid-Portugal. Daarbij zijn speurhonden en een drone ingezet. -
Poetin denkt na over afwijzing eisen door Navo
Ook het geschreven antwoord van de Verenigde Staten en de Navo op de veiligheidseisen van Vladimir Poetin is als verwacht slecht gevallen in Moskou. De Russische leider denkt na over een antwoord. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Spanning Oekraïne stijgt: Washington en Navo niet akkoord met eisen Rusland
De spanningen in en rondom Oekraïne blijven ongekend hoog. De Verenigde Staten en de Navo gaan niet mee in de keiharde veiligheidseisen van Rusland. Laatstgenoemde wil wel een gesprek met Rusland. Ondertussen spraken internationale onderhandelaars in Parijs zich uit voor een voortzetting van het staakt-het-vuren. -
FBI voorkwam moordaanslag op koningin Elizabeth II tijdens bezoek aan VS
De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in 1983 voorkomen dat een wraakzuchtige Noord-Ier een aanslag kon plegen op koningin Elizabeth. Dat maakt de FBI veertig jaar na dato bekend.