Russen smullen van gouden toiletpot van corrupte ambtenaar
videoDe Russische anticorruptiedienst heeft beelden vrijgegeven van de villa van een corrupte ambtenaar. Zelfs de Russen slaan er steil van achterover.
Corruptie, het is de Russen niet vreemd. In de jaren negentig namen gehaaide zakenmensen – de latere oligarchen – de restanten van de Sovjetindustrie voor een habbekrats over. President Poetin, die het bestrijden van corruptie tot speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt, bezit naar verluidt een gigantisch paleis aan de Zwarte Zee. Alleen zijn boekhouder weet hoe hij dat precies heeft betaald.
Toch staan zelfs de Russen soms nog versteld. En geef ze eens ongelijk: wie de beelden van het huis van Alexei Safonov ziet, denkt te maken te hebben met het paleis van een tsaar. Een vrijstaande villa met barokke inrichting, rijkelijk versierde plafonds en – het klapstuk – een gouden toiletpot.
Tekst loopt door onder de foto.
Steekpenningen
Safonov is echter geen tsaar, maar officier van de lokale verkeerspolitie in Stavropol, een stad met ruim 300.000 inwoners in de Kaukasus. Hij en zes collega’s zijn opgepakt voor het aannemen van steekpenningen. Ze zouden zeker 19 miljoen roebel (220.000 euro) hebben ontvangen in ruil voor het verstrekken van licenties voor graantransporten.
Beelden van Safonovs villa, vrijgegeven door de anticorruptiedienst, worden volop gedeeld op sociale media. De foto’s doen veel Russen denken aan de wilde jaren negentig, toen de oligarchen hun vers vergaarde fortuin uitgaven aan enorme appartementen vol marmer en – daar heb je ze weer – gouden toiletpotten.
Inmiddels is de smaak van de oligarchen veranderd, zo meldde The Moscow Times op basis van een Moskouse projectontwikkelaar: minder overdaad, meer smaak. Die trend is blijkbaar nog niet doorgedrongen tot Stavropol.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
Iets meer respijt voor schuldendeal: VS zitten pas op 5 juni zonder geld
De Verenigde Staten zitten waarschijnlijk pas op 5 juni zonder geld als er voor die tijd geen politiek akkoord komt over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Met die inschatting is minister van Financiën Janet Yellen vrijdag gekomen. -
Nederlandse verdachte in grootschalig Duits onderzoek naar IS-financiering
In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld. De man is nog niet aangehouden, meldt de Duitse aanklager. Wel is zijn woning in Limburg doorzocht. -
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
Recep Tayyip Erdogan blijft aan de macht in Turkije. Ondanks een gierende inflatie, verwoestende aardbevingen, beperkte vrijheden én een verenigde oppositie kreeg de man, die het al twintig jaar voor het zeggen heeft, opnieuw het vertrouwen van de meeste kiezers. Maar een verbindende rol moeten we niet van hem verwachten.
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
-
-
Vrijspraak van hekserij: 12 slachtoffers maken gerechtelijke knieval niet meer mee
Tien vrouwen en twee mannen zijn met terugwerkende kracht vrijgesproken van hekserij in de Amerikaanse staat Connecticut. Dat is gebeurd op verzoek van familieleden. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.