Russische Airbus maakt noodlanding in maïsveld, zeker 23 gewonden

VIDEOIn de buurt van het vliegveld van Moskou is vanochtend een passagiersvliegtuig met meer dan 230 mensen aan boord in een maïsveld geland. Het toestel was in aanraking gekomen met een zwerm vogels. Volgens Russische autoriteiten zijn minstens 23 mensen, onder wie negen kinderen, gewond geraakt. Eén persoon is naar het ziekenhuis gebracht. Voor zover bekend zijn er geen mensen overleden.

Kort na het opstijgen, rond 05.20 uur Nederlandse tijd, kwam het vliegtuig in aanraking met een zwerm meeuwen die in de motoren van de Airbus A321 terechtkwamen. 

Dit leidde tot aanzienlijke storingen, waarop de piloten van luchtvaartmaatschappij Ural Airlines besloten terug te vliegen naar de luchthaven Zjoekovski. Het lukte niet om de luchthaven te bereiken, waarop werd besloten een noodlanding in te zetten. De motoren werden uitgeschakeld, de wielen bleven ingeklapt en de piloten planden de landing op een nabijgelegen maisveld. Over de situatie aan bord ten tijden van de noodlanding is nog niks bekend gemaakt. 

Volledig scherm
Het vliegtuig kwam in aanraking met een zwerm vogels. © EPA

22 gewonden

Bij de noodlanding ontstond geen brand en alle inzittenden werden via kleinere noodglijbanen geëvacueerd. Op foto’s en video’s is te zien hoe het toestel in een maïsveld op zo'n kilometer afstand van de landingsbaan ligt. De inzittenden zijn naar het vliegveld of naar het ziekenhuis gebracht. 

Zeker 22 mensen raakten gewond. Onder hen bevinden zich ook enkele jonge kinderen. Ze liepen in de meeste gevallen kneuzingen en schaafwonden op en hoefden niet naar het ziekenhuis. Alleen een 69-jarige vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen. 

‘Juist gehandeld’

Volgens de luchtvaartmaatschappij hebben de piloten juist gehandeld. Zij hebben precies gedaan wat hen was aangeleerd, zei een woordvoerder aan het Russische persbureau Interfax. Gouverneur Evgeni Koeyvasjev van de regio Sverdlovsk zei dat zij ‘fantastisch vakmanschap en zelfcontrole hadden getoond’. ,,Zij en de bemanning hebben levens gered. Het zijn helden”, aldus de gouverneur.

Passagiers posten video-opnamen van de geslaagde buiklanding op sociale media. Bij die landing werd het landingsgestel niet uitgeklapt. De copiloot van het toestel, Georgi Moerzin (23), zegt in een video: ,,Na het opstijgen vlogen er vogels in de motoren, waarbij de linker meteen stilviel. Daarna werd ook de rechtermotor getroffen en hield ermee op. We hadden geen aandrijving meer en verloren hoogte. De captain nam de controle over en zette het toestel door manuele besturing in het veld neer.”

Het Kremlin heeft aangekondigd de twee piloten te zullen onderscheiden na de succesvolle noodlanding. ,,We feliciteren de heldenpiloten die mensenlevens hebben gered”, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dimitri Peskov.

Het ongeluk gebeurde in de buurt van Moskou. Het vliegtuig van Ural Airlines was juist van de luchthaven Ramenskiy (ten oosten van Moskou) vertrokken op weg naar Simferopol op de Krim, meldt het Russische ministerie van Rampenbestrijding. Aan boord waren 226 passagiers en 7 bemanningsleden. Een speciale commissie gaat een onderzoek instellen naar de vlucht.

Volledig scherm
Zeker 22 mensen raakten gewond, onder wie kinderen. © REUTERS
Volledig scherm
Het vliegtuig vatte geen vlam, maar werd werd preventief behandeld met blusschuim. © REUTERS
Volledig scherm
Het vliegtuig eindigde in een maisveld. © EPA
Volledig scherm
Passagiers hebben via glijbanen het toestel verlaten. © REUTERS