Anastasia Vasiljeva
Volledig scherm
PREMIUM
Anastasia Vasiljeva © Facebook / Anastasia Vasiljeva

Russische arts opgepakt na corona-alarm: ‘Rusland is niet klaar voor epidemie’

De Russische arts en vakbondsleider Anastasia Vasiljeva slaat alarm over de situatie in Rusland, dat volgens haar absoluut niet is voorbereid op een epidemie. Afgelopen donderdag werd ze met een groep collega’s nog aangehouden, maar ze blijft haar kritiek uiten. ‘We worden gedwarsboomd.’

Rusland kent met 4731 officieel geregistreerde besmettingen een laag aantal corona-geïnfecteerden. Maar de piek moet nog komen en ziekenhuizen hebben nauwelijks middelen tegen het virus.

De onafhankelijke Russische medische vakbond Alliantie van artsen zamelt daarom geld in om die middelen te kopen. Al twee miljoen roebel (bijna 25.000 euro) haalde de organisatie op en afgelopen donderdag wilden medewerkers maskers, beschermende kleren en desinfectiemiddelen brengen bij een ziekenhuis in Novgorod, een stad op ruim zevenhonderd kilometer ten noordwesten van Moskou.

Maar de politie hield de kolonne van vier auto’s staande en arresteerde de dertien inzittenden, onder wie vakbondsleider Vasiljeva. Ze werden meegenomen naar het politiebureau, op beschuldiging van het schenden van de quarantaine, die nu bijna een week geldt voor veel Russische regio’s.

 1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’
 2. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’
  Update

  Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

  De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.