Russische landingsvaartuigen passeren Noordzee: ‘Wat betekent dit? Wat zit er in die schepen?’
Wil Rusland doen geloven dat het in Oekraïne ook een landing vanuit zee voorbereidt? De vraag kan worden gesteld nu Russische ‘landingsschepen’ langs de Nederlandse kust naar het zuiden varen.
Voor de Nederlandse kust werden gisteren drie Russische schepen ‘begeleid’ door een hydrografisch opnemingsvaartuig en een NH-90-helikopter vanuit Den Helder. Nog drie schepen komen vandaag of morgen voorbij. Ze varen waarschijnlijk naar de Zwarte Zee.
De afgelopen dagen zijn zes Russische marinevaartuigen via de Grote Belt (zeestraat tussen de Deense eilanden Seeland en Funen) onderweg vanuit noordelijke Russische havens. Volgens Britse media behoren drie schepen tot de zogeheten Baltische Vloot en drie tot de Noordelijke Vloot, de machtigste van de vier vloten die deel uitmaken van de Russische marine. Het gaat om twee groepen van drie schepen die leeg zouden zijn maar elk 25 gepantserde voertuigen kunnen vervoeren.
De Korolev, de Minsk en de Kaliningrad zouden specifieke landingsschepen zijn wat volgens specialisten mogelijk kan wijzen op een operatie in de Zee van Azov, een relatief kleine zee onder Oekraïne. Rekening wordt daarom gehouden met een eerder bedacht scenario waarbij de Russen daar het reeds door separatisten gecontroleerde Donbas zouden willen verbinden met het schiereiland De Krim. Oekraïne zou dan een deel van zijn kustlijn kunnen kwijtraken, inclusief de havenstad Mariopoel in het zuidoosten, zo wil die theorie.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Niet gebruikelijk
Er varen wel vaker Russische schepen door de Noordzee maar het is niet gebruikelijk dat dit soort vaartuigen wordt verplaatst, aldus defensiespecialist Dick Zandee van het Clingendael Instituut. De Russen hebben hun vloten regionaal goed georganiseerd en elke vloot beschikt over de benodigde capaciteiten. Als ze met die capaciteiten gaan schuiven van de Noordelijke Vloot naar de Zwarte Zeevloot dan zijn ze dus bezig daar bepaalde capaciteiten te versterken. Maar het is altijd de vraag waarom en of die schepen ook daadwerkelijk worden ingezet, benadrukt Zandee. Rusland heeft inmiddels militaire oefeningen op zee aangekondigd waar meer dan 140 schepen en zestig vliegtuigen aan zullen deelnemen. De oefeningen worden in januari en februari gehouden in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Noordelijke IJszee en de Stille Oceaan. Het Russische ministerie van de Defensie stelt dat er circa 10.000 militairen aan meedoen. De aankondiging komt in tijden van hoog opgelopen spanningen tussen het Westen en Rusland vooral over Oekraïne.
,,De Russen geven hiermee zeker signalen af maar dit kan ook een oefening zijn voor de Russische marine. Die recente versterkingen in Belarus voor militaire oefeningen zou je ook zo kunnen interpreteren. De vraag blijft natuurlijk wat erachter zit. Is het de voorbereiding van iets of is het bedoeld om de politieke druk nog verder op te voeren?”
De Russen geven hiermee zeker signalen af maar dit kan ook een oefening zijn voor de Russische marine
De schepen varen in internationale wateren en dat staat ze vrij. Dat Nederland poolshoogte gaat nemen is ook normaal. Zandee: ,,Dit is klassiek verkennen, zoals we vroeger met de Orions (maritieme patrouillevliegtuigen, red.) deden maar die helaas zijn wegbezuinigd. Dat we met een hydrografisch schip gaan kijken doet er niet zoveel toe, dat is geen teken van zwakte.”
Lees door onder het kader.
Blinken: Rusland riskeert spanning Koude Oorlog terug te brengen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwt dat Rusland riskeert de verdeeldheid uit de Koude Oorlog terug te brengen. Dat zou Moskou doen door Oekraïne te bedreigen. Blinken deed zijn uitspraken vandaag in een toespraak in Berlijn bij ministersoverleg met collega’s. Morgen spreekt hij met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in Genève.
Blinken herhaalde ook het Amerikaanse standpunt dat Rusland het principe schendt dat naties hun eigen beslissingen kunnen nemen. Rusland eist immers dat Oekraïne niet toetreedt tot de NAVO. ,,Als Rusland die principes ongestraft schendt, zou dat ons allemaal terugvoeren naar een veel gevaarlijker en onstabieler tijd, toen dit continent en deze stad (Berlijn) in tweeën werden verdeeld”, zei hij. ,,Toen de dreiging van oorlog boven ieders hoofd hing.”
De Amerikaanse buitenlandminister noemde de spanningen tussen Oekraïne en Rusland ‘groter dan een conflict tussen twee landen’ en ‘groter dan een botsing tussen Rusland en de NAVO’. ,,Het is een crisis met wereldwijde gevolgen. En het vereist wereldwijde aandacht en actie.”
Navo
Op het militaire hoofdkwartier van de Navo in Brussel wordt ook deze passage tegen het licht gehouden, weet Zandee. ,,Want wat betekent dit? Wat zit er in die schepen? Overigens wordt dat wel duidelijk want de weg naar de Zwarte Zee is nog lang.” Uiteindelijk moeten de schepen langs Gibraltar en door Bosporus (zeestraat in Turkije) waar de Britten en de Turken heel veel maritieme sensoren hebben.
De spanningen tussen Rusland en Oekraïne staan op springen. Europese diplomaten spreken zelfs over de meest spannende week sinds de oorlog in het voormalige Joegoslavië:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim 408 miljoen dollar voor onder meer Picasso en Monet
Een veiling van laat negentiende en vroeg twintigste-eeuwse kunst in New York heeft gisteravond 408,5 miljoen dollar (387,7 miljoen euro) opgebracht. Voor veilinghuis Sotheby’s was het de op twee na hoogste veilingopbrengst ooit, meldt het veilinghuis. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMUitleg
Waarom China tegen beter weten in vasthoudt aan zijn draconische zero-Covidbeleid
Terwijl de hele wereld leert leven met het coronavirus, voert China nog altijd een beleid van nul besmettingen. Ondanks de schade die het toebrengt aan de economie. Ideologie lijkt in China voor ratio te gaan. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
VIDEO
Magere maar tegelijk hoopvolle uitkomst eerste overleg tussen Navo en Rusland
Geen enkel inhoudelijk resultaat, wel nieuwe gesprekken: dat is de magere maar tegelijk hoopvolle uitkomst deze middag van het met spanning tegemoet geziene eerste Navo/Rusland-overleg in 2,5 jaar. De afspraak van de twee blokken om door te praten neemt mogelijk de acute dreiging weg van een nieuwe inval in Oekraïne, dat al wekenlang angstig toeziet hoe Rusland aan de oostgrens tanks, artillerie en ruim 100.000 strijdklare troepen samentrekt. -
PREMIUMVIDEO
Stilte voor een Russische storm in Oekraïne? ‘Iedereen wil op ergste voorbereid zijn’
Is dit de stilte voor de grote Russische storm in Oekraïne? Sommige Europese diplomaten praten over de spannendste week sinds de oorlog in het voormalige Joegoslavië. -
PREMIUM
Meeliften naar Kiev: ‘Als we onderweg in handen van de Russen vallen, gaan we eraan’
Zou het deze keer dan toch lukken? Ik vraag het me serieus af, wanneer ik woensdag Konstantin – zeg maar Kosta - aan de lijn krijg, een in Lviv gestrande makelaar uit Kiev. Een week geleden verdiende hij nog grof geld met met het bouwen en verkopen van flats, maar de oorlog maakte daar abrupt een einde aan. Nu staat hij op het punt om met zijn Renault Master – bouwjaar 2016 - vanuit het westelijke Lviv met hulpgoederen naar het belegerde Kiev te vertrekken. En ik mag meerijden.