Volledig scherm
Michail Misjoestin. © REUTERS

Russische parlement omarmt Misjoestin als nieuwe premier na opstappen Medvedev

Het Russische parlement heeft vandaag met overweldigende meerderheid ingestemd met Michail Misjoestin als nieuwe premier. Die werd door president Vladimir Poetin naar voren geschoven nadat Dmitri Medvedev gisteren het vertrek van zijn regering had aangekondigd.

Dat de Doema de 53-jarige Misjoestin zou omarmen werd al verwacht. Van de afgevaardigden stemden 383 leden voor en onthielden 41 parlementariërs zich van een stem. Er waren geen tegenstemmen. Als Poetin zijn handtekening zet, kan de nieuwe eerste minister beginnen met het samenstellen van een regering.

Misjoestin kondigde in de Doema al zijn eerste stappen aan. Hij wil economische hervormingen om een beter klimaat voor het bedrijfsleven te scheppen.

Jarenlang

President Vladimir Poetin droeg Misjoestin gisteren voor als nieuwe premier nadat Dmitri Medvedev het vertrek van de regering had aangekondigd. Poetin zei kort daarvoor grondwetswijzigingen door te willen voeren. Medvedev blijft vooralsnog wel de voorzitter van de partij Verenigd Rusland.

Medvedev vormde jarenlang een regerend duo met Poetin, die Boris Jeltsin opvolgde als leider van Rusland. Poetin mocht eigenlijk slechts twee opeenvolgende termijnen aanblijven als president. Daarom trad hij in 2008 aan als premier onder Medvedev en kon zo in 2012 weer president worden. Toen werd Medvedev zijn premier.

Wijzigingen grondwet

Volledig scherm
Poetin en Medvedev (voorgrond) vormden jarenlang een regerend duo. © EPA

Poetin had kort voor het aftreden van Medvedev aangekondigd dat er ingrijpende grondwetswijzigingen moeten worden doorgevoerd en dat de bevolking zich middels een referendum over moet uitspreken. De veranderingen zouden inhouden dat de Doema meer bevoegdheden krijgt, waaronder het kiezen van de premier.

Poetin heeft gezegd dat hij een sterk presidentieel systeem wil behouden. Waarnemers suggereren echter dat de 67-jarige Poetin overweegt om macht naar het parlement te verplaatsen en vervolgens een versterkte rol als premier op zich te nemen nadat hij in 2024 als president is afgetreden.

Poetin wil de armoede onder de Russische bevolking bestrijden en het krijgen van kinderen stimuleren. Misjoestin heeft in een partijbijeenkomst de prioriteiten van zijn regering bekendgemaakt. Hij wil zich vooral focussen op nationale projecten en op digitale economische uitdagingen, meldt het Russische persbureau TASS.