Houthi-rebellen in de hoofdstad van Jemen, Sanaa.
Volledig scherm
Houthi-rebellen in de hoofdstad van Jemen, Sanaa. © AP

Saoedische coalitie in Jemen kondigt bestand van twee weken aan

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die tegen rebellen in Jemen strijdt, zal vanaf donderdag een bestand van twee weken in acht nemen. Dit hebben de Saoedische autoriteiten aangekondigd. 

De wapenstilstand moet de rebellen in Jemen de kans bieden om deel te nemen aan vredesgesprekken die worden geleid door de Verenigde Naties (VN), aldus Saoedi-Arabië, een belangrijke bondgenoot van de regering van Jemen.

Eerder deze week stemden de regering in Jemen en de rebellenbeweging Ansar Allah in met een staakt-het-vuren, na een oproep van secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN. De coronacrisis is al erg genoeg, aldus Guterres, en die ramp mag niet worden verergerd door ‘de tragedie van het aanhoudend lijden door gewapende conflicten’. Het bestand hield niet lang stand en al snel laaide de strijd weer op, nadat Ansar Allah doelen had bestookt in Saoedi-Arabië.

De Saoedische staatstelevisie meldde donderdag (lokale tijd) dat de rebellen uren voordat het staakt-het-vuren van kracht wordt de havenstad Hodeida en de stad Ma'rib hebben bestookt.

Het Saoedische ministerie van Defensie maakte bekend dat Saoedi-Arabië 500 miljoen dollar bijdraagt aan het humanitaire plan van de VN voor Jemen. Nog eens 25 miljoen dollar wordt uitgetrokken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot dusver zijn er geen bevestigde besmettingsgevallen in Jemen.

De stand van zaken wat betreft de coronapandemie wereldwijd: