Satellietoproepen kwamen niet van onderzeeër

VideoDe zeven satellietsignalen die de Argentijnse marine afgelopen weekend opving, kwamen niet van de vermiste onderzeeër ARA San Juan. Dat heeft een marinewoordvoerder vandaag bekendgemaakt. Een storm bemoeilijkt de zoekactie naar de sinds woensdag verdwenen duikboot met 44 opvarenden.

De autoriteiten tasten nog in het duister over het lot van de onderzeeboot. Familieleden van bemanningsleden hebben zich verzameld op de Argentijnse marinebasis Mar del Plata om te wachten op nieuws. Daar kregen ze gezelschap van president Mauricio Macri. 

De onderzeeër bevond zich 430 kilometer uit de kust toen het laatste radiocontact werd gelegd. Aanvankelijk werd gedacht - en gehoopt - dat met de satelliettelefoon van de onderzeeër zeven keer was geprobeerd contact te leggen met de marinebasis in Argentinië. De boodschappen - in tijdsduur variërend van 4 tot 36 seconden - konden echter niet worden getraceerd. De Argentijnse marine schakelde een gespecialiseerd Amerikaans bedrijf in om dat alsnog te doen.

'Gelijkaardige frequentie'

Het onderzoek door de Amerikanen boorde alle hoop de grond in. ,,We hebben het rapport van het bedrijf, dat alle signalen onderzocht, officieel ontvangen. Daarin staat dat de zeven communicatiepogingen die zaterdag door ons werden geregistreerd, niet zijn uitgevoerd met de satelliettelefoon van de onderzeeër. De oproeper gebruikte een gelijkaardige frequentie als die van satelliettelefoons", zo verklaarde marinekapitein Gabriel Galeazzi tijdens een persconferentie in de Argentijnse marinebasis.

De zoekactie naar de vermiste duikboot, die de havenstad als thuisbasis had, gaat onverminderd voort. Ze ondervindt hinder van zware zeeën met zes meter hoge golven veroorzaakt door een storm, zo blijkt uit videobeelden die de Argentijnse marine vandaag vrijgaf.

Volledig scherm
De Argentijnse marinekapitein Gabriel Galeazzi staat na de persconferentie de pers te woord. © REUTERS

Vliegtuigen en schepen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Brazilië en Chili helpen de Argentijnen met zoeken. De onderzeeër liep 35 jaar geleden in Duitsland van stapel en onderging enkele jaren geleden een grote opknapbeurt.

Volledig scherm
Archiefbeeld van de vermiste ARA San Juan. © AP