Schutter bloedbad Buffalo kreeg tijdens pandemie hekel aan zwarte mensen: ‘Racistische daad’
De vermoedelijke dader van het bloedbad in de Amerikaanse stad Buffalo heeft zijn ‘racistische’ moordpartij maandenlang voorbereid. Hij radicaliseerde omdat hij zich verveelde tijdens de coronapandemie. In een manifest beschrijft hij tot in detail de voorbereiding en zijn racistische motieven. Uiteindelijk schoot hij tien - voornamelijk zwarte - mensen dood.
De vermoedelijke schutter is de 18-jarige Payton Gendron uit Conklin (New York), ongeveer 320 kilometer ten zuidoosten van Buffalo. Gekleed in een camouflagepak, helm en een kogelwerend vest opende hij zaterdag rond 14.30 uur bij Tops Friendly Markets met een semi-automatisch wapen het vuur.
Op de parkeerplaats kwamen drie mensen om het leven. Binnen schoot hij nog eens zeven bezoekers dood. Drie mensen raakten gewond. Elf van de dertien mensen die zijn neergeschoten zijn zwarte Amerikanen.
Gendron had een camera bij zich en zond de beelden via een livestream uit op het platform Twitch. De livestream werd binnen twee minuten verwijderd.
Achteruitkijkspiegel
Op de beelden, die in bezit zijn van nieuwszender CNN, is te zien dat Gendron de parkeerplaats van de Tops-winkel oprijdt. Hij is in de achteruitkijkspiegel te zien met een helm op. ,,Ik moet er gewoon voor gaan”, zegt hij, terwijl naar de ingang rijdt, terwijl mensen op de parkeerplaats lopen.
Volgens Amerikaanse media verspreidde Gendron voorafgaand aan de moordpartij een manifest waarin hij zichzelf omschrijft als een fascist, witte supremacist en antisemiet. Hij vertelt 'geradicaliseerd' te zijn toen hij zich verveelde in het begin van de coronapandemie.
Raciale vervanging
Bij zijn 'onderzoek' op internet stuitte hij op de lage geboortecijfers van de witte bevolking wereldwijd. Hij vreesde een ‘crisis’ die ‘uiteindelijk zal resulteren in de volledige raciale en culturele vervanging van het Europese volk’.
Gendron schrijft in zijn manifest dat hij zijn daad sinds januari voorbereidde, maar daarvoor al munitie had gekocht. Tot in detail beschrijft hij hoe de dag zou verlopen. Hoe hij ‘corned beef’ als ontbijt zou nemen, naar de supermarkt zou rijden en de schietpartij zou livestreamen. Volgens The New York Post koos hij deze supermarkt omdat de wijk ‘het hoogste zwarte bevolkingspercentage' heeft.
Verheerlijken
Gendron verheerlijkt bovendien andere andere racistisch gemotiveerde moorden. Zo schrijft hij dat hij het 'grotendeels eens' is met de man die in maart 2019 in een moskee in Nieuw-Zeeland 51 mensen doodschoot.
Gendron ziet het bloedbad in Buffalo als onderdeel van de Great Replacement, een racistische theorie die populair is onder witte supremacists en extreemrechts.
Sommige media melden dat Gendron op zijn wapen het N-woord had geschreven en het cijfer ‘14'. Dat laatste verwijst naar een onder witte supremacists populaire slogan bestaande uit veertien woorden: 'We moeten het bestaan van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen.’
De FBI spreekt van een racistisch gemotiveerde haatmisdaad. Gendron wordt aangeklaagd voor moord. Hij pleit zelf onschuldig, zo laat zijn advocaat weten. Volgens de gouverneur van New York, Kathy Hochul, is Gendron een rechtsextremist. Ze noemt het bloedbad ‘een terreurdaad’ en sprak de wens uit dat de verdachte voor de rest zijn leven in de gevangenis moet zitten.
Racistisch motief
Gezien het eerste bewijsmateriaal beschouwen de lokale politie en de FBI de schietpartij als een ‘racistische daad'. Dat maakten zijn rond 19.00 uur Nederlandse tijd bekend tijdens een persconferentie over de stand van zaken in het onderzoek. Naast het onderzoek op de plekken van de schietpartij en de woning van de schutter, richten de onderzoekers zich ook voor een groot deel op de sociale media, de platforms waarop Gendron zijn uitingen deed.
Ook werd bekend dat de 18-jarige Amerikaan vorig jaar al in beeld kwam van de autoriteiten, zo schrijft persbureau AP. Hij, op dat moment 17 jaar, dreigde toen met een schietpartij op de Susquehanna middelbare school in Harrisburg, Pennsylvania. De jongen werd toen aangehouden en naar een ziekenhuis gebracht voor een psychisch onderzoek, maar daarna weer vrijgelaten. Hij werd niet beschuldigd van een misdrijf. De politie zei nooit inlichtingen te hebben ontvangen van de FBI of de staat New York over Gendron.
Hij zit nu vast in een cel, afgezonderd van andere gevangenen en wordt voortdurend in de gaten gehouden omdat men bang is dat hij zelfmoord wil plegen. Ook zijn ouders zijn inmiddels verhoord.
‘Leuk gezin’
Gendron is de oudste van vier kinderen. Een buurvrouw vertelt dat de familie vorig jaar nog een groot feest in de tuin gaf om te vieren dat Gendron zijn diploma op de middelbare school had gehaald. ,,Ze hebben een heel leuk gezin'', zegt ze in de media. ,,Het lijken gewone mensen. Ik had in een miljoen jaar niet gedacht dat iemand uit deze buurt naar Buffalo zou rijden om een racistisch gemotiveerde schietpartij uit te voeren.''
Inmiddels wordt ook meer bekend over de slachtoffers. Een van hen is de beveiliger van de supermarkt, Aaron Salter Jr., een gepensioneerde agent die sinds vier jaar in de winkel werkte. Hij probeerde Gendron neer te schieten, maar zijn pogingen waren tevergeefs vanwege het kogelwerende vest van de schutter. Daarop werd Salter doodgeschoten. ,,Ik ben er zeker van dat hij vandaag enkele levens heeft gered'', zegt zijn zoon tegen The Daily Beast. ,,Hij is een held.''
Weekendboodschappen
Een ander slachtoffer is de 86-jarige Ruth Whitfield, die op dat moment haar weekendboodschappen deed. Een van haar vier kinderen is Garner Whitfield, de voormalige brandweercommandant van de stad. Hij vertelt dat ze een toegewijde moeder was, die alles deed voor haar gezin. ,,Ze was een zegen voor ons allemaal. Ze hield van God en leerde ons hetzelfde te doen'', zegt Whitfield tegen The Buffalo News.
Haar 88-jarige man verblijft in een verzorgingshuis. ,,Ze ging er elke dag heen. Ze zorgde voor onze vader zoals ze haar hele huwelijksleven had gedaan. Ze bracht hem schone kleren, knipte zijn nagels, schoor hem, knipte zijn haar. Ze deed alles.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMMet kaart
Dit gaan de Amerikaanse staten doen nu het abortusrecht is afgeschaft
Door het besluit van het hooggerechtshof is het voortaan aan de staten zelf om te bepalen of abortus mag. Compleet verboden is het niet, maar de verplichting die gold door Roe vs Wade - de eerdere zaak in het hooggerechtshof die het recht tot abortus afdwong in alle staten - bestaat niet meer. Wat kunnen we van de staten verwachten? -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
update
Voorzitter partij Boris Johnson stapt op na verlies van twee parlementszetels
Oliver Dowden, de voorzitter van de Britse Conservatieve Partij, stapt op na tegenvallende resultaten in tussentijdse verkiezingen in twee kiesdistricten die donderdag werden gehouden. De Tories verloren beide zetels in het parlement. ,,We moeten inzien dat we meer moeten doen en dat gaan we ook doen, we blijven ons inzetten om de zorgen van mensen weg te nemen", reageerde premier Boris Johnson.
-
bruidsjurk verdwenen
Rampbruiloft draait tóch uit op sprookje dankzij eilandbewoners: ‘Voor altijd plekje in ons hart’
Het dreigde op een regelrechte zeperd uit te lopen, maar dankzij de hulp van een groepje eilandbewoners is de ‘pechbruiloft’ van een Amerikaans stel op het laatste moment gered. Als klap op de vuurpijl gaat hun prille geluk nu zelfs de hele wereld over. ,,Deze mensen zullen voor altijd een plaats in ons hart hebben.” -
PREMIUM
De laatste brug bij Severodonetsk: moeten we blijven of gaan?
De brug bij Lysytsjansk is het laatste object dat deze stad nog scheidt van Severodonetsk. De Russen rukken op. De inwoners zijn vertwijfeld. Bijna alle huizen staan er uitgebrand bij. -
Bijna 20 migranten omgekomen bij bestorming Spaanse enclave Melilla
Achttien Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Dat zeggen de autoriteiten in de Marokkaanse grensstad Nador. Eerder hadden die vijf doden gemeld. Bijna tachtig andere migranten en ongeveer 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten gewond. Het meeste veiligheidspersoneel raakte gewond bij de pogingen de migranten tegen te houden, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.