Betogers in de Spaanse stad Pamplona demonstreren in mei 2018 tegen de beslissing om vijf mannen die zich vergrepen aan een 18-jarige vrouw niet te vervolgen voor verkrachting.
Volledig scherm
Betogers in de Spaanse stad Pamplona demonstreren in mei 2018 tegen de beslissing om vijf mannen die zich vergrepen aan een 18-jarige vrouw niet te vervolgen voor verkrachting. © AFP

Seks zonder toestemming is nu verkrachting in Spanje

Het Spaanse parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen waardoor uitdrukkelijke instemming nodig is voor seks. De zogenoemde ‘alleen ja is ja’-wet zorgt ervoor dat verkrachting strafbaar wordt, ook als een slachtoffer zich niet verzet. Een van de aanleidingen voor de wet is een geruchtmakende groepsverkrachting uit 2016.

  1. Meer dan 400 doden door tropische storm Freddy in zuidelijk Afrika

    Meer dan 400 doden door tropische storm Freddy in zuidelijk Afrika

    Het dodental in zuidelijk Afrika door tropische storm Freddy is gestegen tot meer dan vierhonderd. In Malawi zijn volgens president Lazarus Chakwera 326 doden geteld, de autoriteiten in Mozambique maken melding van 73 dodelijke slachtoffers en in Madagaskar staat de teller op 17. Eerder deze week was nog sprake van tweehonderd doden. Freddy is een van de dodelijkste, krachtigste en langstdurende tropische stormen ooit op het Afrikaanse continent.