Volledig scherm
© afp

'Senaat gaat haast maken met kindbruiden'

De Eerste Kamer gaat haast maken met een wetsvoorstel om buitenlandse huwelijken met jonge meisjes niet langer te erkennen. De behandeling staat nu nog gepland op 24 november. Maar in theorie kan de Senaat de wijziging volgende week al afhandelen, waarna die via een speciale procedure op zeer korte termijn van kracht kan worden.

VVD-senator Anne-Wil Duthler, voorzitter van de betrokken commissie in de Senaat, heeft dat woensdag laten weten. Ze verwacht ruime steun van de andere senatoren voor deze supersnelle route. Komende dinsdag zal de commissie zich hierover beraden. In de oude planning zou de gewijzigde wet tegen huwelijksdwang pas begin 2016 van kracht worden.

Sprake van dwang
Eerder woensdag sprak de Tweede Kamer met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) over de kindbruiden. Die gaf aan dat de overheid niet zoveel kan doen tegen huwelijken van volwassen asielzoekers met minderjarige meisjes zolang de wet niet is gewijzigd. Alleen als het meisje aangeeft dat ze niet met haar man wil zijn of als er sprake is van dwang, kunnen instanties haar bescherming bieden.

Nederland accepteert nu buitenlandse huwelijken van minderjarigen vanaf vijftien jaar als ze legaal zijn gesloten in het herkomstland. Het kabinet en de Tweede Kamer willen die leeftijd optrekken naar achttien jaar, maar wacht op de Eerste Kamer.

Bezorgd over situatie
Dijkhoff en de Tweede Kamer drongen aan op een snellere behandeling maar ze kunnen de Senaat niet dwingen. Ze zijn bezorgd over de situatie van de tientallen jonge getrouwde meisjes in de huidige vluchtelingeninstroom in Nederland. In Nederland geldt een verbod op seks tussen volwassenen en minderjarigen en bovendien zijn deze meisjes kwetsbaar, vinden ze. De Kamer stemde zelf in maart 2014 al in met de wijziging van de wet tegen huwelijksdwang.

Asielzoekende mannen die hun jonge vrouw willen laten nareizen, zullen hier volgens de staatssecretaris voortaan bot vangen. Maar het dilemma is volgens hem dan ook weer dat deze meisjes in gevaarlijk gebied worden achtergelaten.

  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.