Het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe wordt beschouwd als een medestander van de president.
Volledig scherm
Het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe wordt beschouwd als een medestander van de president. © REUTERS

Senaat VS akkoord met nieuwe inlichtingenchef Ratcliffe

Een meerderheid van de Amerikaanse senaat is vandaag akkoord gegaan met de de Republikein John Ratcliffe als de nieuwe inlichtingenchef. Hij was in februari voor de tweede keer door Donald Trump naar voren geschoven en zijn benoeming wordt door Amerikaanse media gezien als een overwinning voor de president.

De Senaat stemde langs de partijlijnen met 49 voor en 44 tegen de benoeming van Ratcliffe als hoofd van de National Intelligence. De Republikein trok zich begin augustus vorig jaar terug nadat er vragen waren gerezen over zijn gebrek aan ervaring en het mogelijk aandikken van zijn cv. Joseph Maguire, directeur van het Amerikaanse Centrum voor Terreurbestrijding, bekleedt de functie nu tijdelijk. Dit sinds het vertrek van Dan Coats, op 15 augustus vorig jaar. Adjunct-directeur Sue Gordon zou normaliter zijn tijdelijke opvolger zijn geweest maar het Witte Huis gaf de voorkeur aan een kandidaat van buiten de gangbare opvolgingslijn.

Of de 76-jarige Coats zelf ontslag nam of door de regering werd gedwongen te vertrekken, is niet bekend. Het is een publiek geheim dat Trump het niet echt met Coats ophad.

Medestander

John Ratcliffe wordt beschouwd als een medestander van de president en kwam in juli vorig jaar nog in beeld toen hij speciaal aanklager Robert Mueller tijdens een hoorzitting in het Congres ondervroeg. Als directeur van de nationale inlichtingendiensten is het zijn taak om de verschillende inlichtingendiensten van de Verenigde Staten te coördineren. Coats vervulde die functie sinds maart 2017.

De inlichtingenchef heeft een belangrijke coördinerende rol binnen de Amerikaanse inlichtingengemeenschap, die bestaat uit zeventien diensten. De president schoof eerder het Republikeinse congreslid John Ratcliffe naar voren als toekomstige directeur. Hij trok zich kort daarop terug nadat er forse kritiek kwam op zijn gebrek aan ervaring en twijfels ontstonden over zijn geschiktheid.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, minder dan verwacht
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, minder dan verwacht

  Over de hele wereld gingen mensen de afgelopen weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. In Washington waren tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.