Aan de grensovergang in het tweelandendorpje Overslag wordt elke dag gecontroleerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Aan de grensovergang in het tweelandendorpje Overslag wordt elke dag gecontroleerd. © Kristof Vereecke

‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit

De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.

De grenzen met België zijn dicht, onnodige verplaatsingen worden beperkt en het dagelijks leven danig verstoord. Zeker in het tweelandendorpje Overslag waar Nederlanders en Belgen anders broederlijk naast elkaar leven. Belgische en Nederlandse kinderen lopen er samen school, hun vaders drinken er Belgisch bier aan de toog van café ’t Hoeksen en frieten eten ze er in een voormalige grenspost. De slogan van de jaarlijkse kermis vertelt het hele verhaal: ‘Waar plezier geen grenzen kent!’. Maar dat is duidelijk buiten het coronavirus gerekend. Sinds vorig weekend zijn er dagelijks grenscontroles.

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?