Soedan levert ex-president al-Bashir uit aan strafhof in Den Haag
Soedan gaat de voormalige president Omar Hassan al-Bashir uitleveren aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft een minister woensdag in Khartoem bevestigd. Hij zei dat ook andere voormalige leiders van het land worden overgedragen aan het hof.
De nu 77-jarige al-Bashir pleegde in 1989 een militaire staatsgreep en bleef tientallen jaren als autoritair leider aan de macht. Hij heeft in grote delen van het land bloedige etnische oorlogen gevoerd en wordt al jaren gezocht door het ICC wegens gruwelen gepleegd in de noordwestelijke regio Darfur.
De stap is opmerkelijk. Soedan zou hem eerst zelf berechten, maar ziet daar kennelijk nu toch van af. Sinds de omverwerping van al-Bashir door het leger in 2019, in de nasleep van massale protesten tegen zijn bewind, werd Soedan geleid door een civiel-militaire overgangsregering. Die heeft toegezegd recht te doen aan de vele slachtoffers van misdaden die zijn begaan onder de voormalige dictator. Vorig jaar sloten de regering van Soedan en rebellengroepen een belangrijke vredesovereenkomst.
300.000 doden
De Verenigde Naties gaan er vanuit dat onder al-Bashir 300.000 mensen zijn omgekomen en 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd. Dat gebeurde in een burgeroorlog, die uitbrak in 2003 toen voornamelijk niet-Arabische rebellen de wapens opnamen tegen de door Arabieren gedomineerde centrale regering in de hoofdstad Khartoem. De zwart-Afrikaanse bevolking voelde zich systematisch gediscrimineerd.
De regering van al-Bashir zette daarop een beruchte, aan de regering gelieerde militie in: de Janjaweed. De strijders werden gerekruteerd uit de nomadische volkeren in de regio. De Janjaweed werden een instrument voor een systematische etnische zuivering, waarbij niet-Arabische dorpen werden platgebrand en de inwoners vermoord of verjaagd. Vluchtelingen werden tot over de landsgrenzen achternagezeten. In de zomer van 2004 zouden er al meer dan 10.000 mensen zijn vermoord. Een miljoen mensen sloegen op de vlucht.
Mensenrechtenorganisaties beschuldigden al-Bashir en zijn voormalige medewerkers al snel van een politiek van de verschroeide aarde: er werd op grote schaal gemoord, verkracht, geplunderd en platgebrand. Al-Bashir heeft de beschuldigingen tegen hem ontkend en wist de dans te ontspringen bij eerdere pogingen om hem naar het Haagse tribunaal te sturen. In een interview met de Britse krant The Guardian gaf al-Bashir tien jaar geleden toe verantwoordelijk te zijn ‘voor alles wat er in het land gebeurt’, maar hij zei ook dat het conflict in Darfur werd verdraaid en overdreven in de westerse media. In een ander commentaar weersprak al-Bashir alle beschuldigingen van de aanklagers in Den Haag. Volgens hem was het de plicht van een president om tegen opstandelingen te vechten. Zijn strijd was nooit gericht tegen burgers in Darfur, aldus al-Bashir.
Al-Bashir wordt momenteel vastgehouden in de zwaarbeveiligde Kober-gevangenis in Khartoem, samen met voormalige assistenten die ook door het ICC worden gezocht. Hij werd na zijn afzetting tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld wegens corruptie.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen celstraf voor ‘boekenrugverzamelaar’ die dik duizend manuscripten stal
De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt The New York Times. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Met video
Onderzoek dodelijk ongeval met Porsches Duitsland klaar: snelheid ook oorzaak
Uit het onderzoek van de Duitse politie naar het verkeersongeval waarbij zondag vier Nederlanders omkwamen blijkt dat een te hoge snelheid voor de situatie op de weg ook een van de oorzaken was. Een strafrechtelijk onderzoek wordt niet geopend, ‘want er is niemand om te vervolgen’, zegt een woordvoerster van het Duitse Openbaar Ministerie.
-
WHO waarschuwt voor dodelijk marburgvirus in Afrika
Na een uitbraak in Equatoriaal-Guinea is het zogenoemde marburgvirus ook verspreid naar het Oost-Afrikaanse land Tanzania. Vanwege een sterftecijfer van 62,5 procent en een hoge kans op verspreiding in andere gebieden waarschuwt de World Health Organization (WHO) bewoners om erg voorzichtig te zijn met menselijk contact. Maar wat is het marburgvirus precies? -
-
-
Ommezwaai premier Libanon: alsnog zomertijd na verrassend uitstel
Libanon gaat toch officieel over op de zomertijd na een eerder verrassend uitstel. Waarnemend premier Najib Mikati maakt een ommezwaai. In heel het land wordt woensdagnacht alsnog de klok een uur vooruit gezet. -
Soedan sluit historisch vredesakkoord met rebellen
De regering van Soedan en belangrijke rebellengroepen zijn het eens geworden over een historische vredesovereenkomst. Die moet een einde maken aan bloedige binnenlandse oorlogen, die al sinds de onafhankelijkheid in 1955 in verscheidene delen van het uitgestrekte Afrikaanse land hebben gewoed.