Volledig scherm
Lancering van de Falcon 9 herbruikbare raket van SpaceX voor de Amerikaanse luchtmacht in december vorig jaar in Cape Canaveral in Florida. © EPA

SpaceX ontslaat tien procent van personeel

Ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat snijden in zijn personeelsbestand. Volgens een goed ingevoerde bron moet tien procent van de ruim 6.000 medewerkers op zoek naar ander werk, schrijven persbureau Reuters en de Los Angeles Times.

Topman Elon Musk, die ook Tesla onder zijn hoede heeft, wil geen aantallen noemen. In een verklaring bevestigde het bedrijf wel dat gekozen wordt voor ,,een slankere’’ organisatie. ,,Dat betekent dat we afscheid moeten nemen van een aantal getalenteerde en hardwerkende leden van ons team.’’

SpaceX verdient veel geld met onbemand ruimtevervoer van goederen voor de NASA naar het internationale ruimtestation ISS en commerciële en militaire satellietlanceringen voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Daarnaast gaat het bedrijf dit jaar waarschijnlijk voor de NASA astronauten naar het ISS vliegen. Ook wil SpaceX ruimtevluchten uitvoeren voor ‘toeristen’ en missies naar Mars uitvoeren. 

Het ontwikkelen van de benodigde technologie voor de torenhoge ambities kost miljarden dollars, zodat het bedrijf zich nu genoodzaakt ziet fors te snijden in het medewerkersbestand.

  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.