Volledig scherm
Robert Mueller nadat hij een verklaring over zijn rapport aflegde tegenover de pers. © REUTERS

Speciaal aanklager Mueller getuigt toch over rapport

Speciaal aanklager Robert Mueller gaat toch getuigen voor twee commissies van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over het rapport dat hij schreef over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Voor het eerst zal hij publiekelijk vragen beantwoorden over zijn bevindingen.

Mueller gaf tot nu toe één persconferentie over zijn onderzoek en wilde het daarbij laten. Dat hij nu toch getuigt heeft te maken met een dagvaarding die hij kreeg van de Democraten in het Huis. 

De twee commissies hebben bekendgemaakt dat Mueller op 17 juli zal getuigen. Zij zullen hem eerst achter gesloten deuren ondervragen, daarna volgt een publieke hoorzitting.

Het rapport bestaat uit twee delen: een deel gaat in op Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen, deel twee gaat over obstructie van de rechtsgang door Trump en zijn team. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er onvoldoende bewijs was dat het campagneteam van Trump heeft samengespannen met Rusland, maar Mueller maakte wel melding van meer dan tien mogelijke obstructiemomenten. 

Na de publicatie van het rapport van 448 pagina's gaf Mueller aan geen behoefte te hebben te getuigen in het Congres. Wel zei hij dat de samenvatting die door de regering-Trump werd verspreid geen recht deed aan de inhoud. 

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.