Speciaal aanklager Robert Mueller heeft z’n langverwachte rapport af. Wat nu?
Het was nogal een anticlimax in Washington, dat bijna twee jaar lang in de greep was van Muellers onderzoek naar eventuele banden tussen Trumps campagneteam en de Russische overheid. Het ministerie van Justitie meldde droogjes per brief dat Mueller zijn rapportage heeft ingeleverd bij minister William Barr.
Barr geeft aan dat hij mogelijk dit weekeinde de conclusies kan doorgeven aan het Congres. Of Muellers rapport ook openbaar wordt, is aan de minister. Hij kan bijvoorbeeld besluiten het bij zijn samenvatting te houden.
Politieke opponenten van Trump eisen direct dat het rapport in zijn geheel openbaar wordt. ,,Ik ga geen conclusies trekken tot we niet alleen het hele rapport zien, maar ook de onderliggende bevindingen en documenten’’, kondigde de Democratische leider Chuck Schumer direct aan.
Volgens de Amerikaanse wet moet de minister alleen ‘uitleg’ geven aan het Congres over de conclusie en eventuele momenten waarop hij besloot anders te handelen dan Mueller heeft voorgesteld. Dat laatste is niet gebeurd, zegt Barr in zijn brief.
Transparantie
Hij geeft aan zo transparant mogelijk te willen zijn. Maar hij moet onder meer zorgen dat geen staatsgeheime informatie op straat belandt. Het Huis van Afgevaardigden heeft gestemd vóór openbaarmaking van Muellers werk, en ook Trump zei vorige week: ,,Laat mensen het zien.”
Anonieme bronnen bij justitie melden aan Amerikaanse media dat Mueller geen nieuwe aanklachten aanbeveelt. Dat betekent niet per se dat Trump niets te verwijten valt: het was hoe dan ook onwaarschijnlijk dat hij aangeklaagd zou worden, want dat kan niet in het geval van een zittend president, volgens de gangbare interpretatie van de wet.
Gisteravond, net nadat naar buiten kwam dat Mueller klaar is, vierde Trump in Florida de dertiende verjaardag van zijn jongste zoon Barron. Als het rapport geen bewijs vindt van ‘samenzwering’ met de Russen, iets wat Trump altijd vol vuur heeft ontkend, kan hij het in zijn voordeel gebruiken. Trumps campagneteam voor de presidentsverkiezingen van november volgend jaar zou hem willen neerzetten als slachtoffer van een mislukte coup, zeggen adviseurs tegen persbureau AP.
Meer onderzoeken gaande
Zonder heterdaad kan het rapport nog steeds politieke gevolgen hebben. Op basis van Muellers bevindingen kan het Congres in actie komen, in theorie zelfs met een afzettingsprocedure. Het Congres is bovendien zélf, buiten Mueller om, aan verregaand onderzoek naar de handel en wandel van Trump begonnen. Dat kan de president nog steeds in de problemen brengen.
Daarbij loopt nog een hele reeks onderzoeken door andere aanklagers, die zich onder meer verdiepen in mogelijk illegale donaties aan Trumps inauguratiecommissie, zwijggeld voor minnaressen en inzet van werknemers zonder verblijfspapieren in zijn bedrijf.
De vrees bestond lang dat Trump zou proberen Mueller te ontslaan om onder het door hem zo gehate onderzoek uit te komen. Maar nu is duidelijk dat de speciaal aanklager zijn werk gewoon heeft kunnen voltooien. Een einde aan Muellers onderzoek zonder nieuwe aanklachten, zou betekenen dat geen enkele Amerikaan vervolgd wordt voor ongeoorloofd contact met Russen tijdens de verkiezingscampagne van 2016, de kern van het onderzoek.
Mueller vond wel diverse andere overtredingen van de wet door medewerkers van Trump. Zo gaat zijn voormalig campagnemanager Paul Manafort de cel in voor fraude en liegen tegen justitie. Een Nederlandse advocaat die in het verleden met Manafort samenwerkte, Alex van der Zwaan, kreeg vorig jaar 30 dagen cel vanwege leugens. In aanklachten legde Mueller bovendien bloot hoe Russische hackers probeerden de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, en toonde hij dat het campagneteam van Trump gestolen e-mails van tegenstander Hillary Clinton maar al te graag uitbuitte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Trump over eindrapport Mueller: ‘Laat maar zien, het is één grote hoax’
De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over de Ruslandonderzoeken aan justitieminister William Barr overhandigd, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Ruim 6 jaar cel voor voormalig campagneleider van president Trump
De voormalig campagneleider van president Donald Trump, Paul Manafort, is woensdag door een rechtbank in Washington veroordeeld tot 73 maanden (ruim 6 jaar) gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten, witwassen en zich niet laten registreren als 'buitenlands agent' voor de destijds pro-Russische regering van Oekraïne. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
met video
In Brazilië omgekomen Britse journalist en reisgezel zijn doodgeschoten met jachtmunitie
De in Brazilië vermoorde journalist Dom Phillips en zijn medereiziger Bruno Pereira zijn doodgeschoten met jachtmunitie, blijkt uit de autopsie. Een derde verdachte is inmiddels gearresteerd.
-
Met video
Hittegolven in Zuid-Europa komen steeds eerder: ‘Halverwege deze eeuw richting de 50 graden’
Het is zeldzaam dat het al zo vroeg in het jaar zo heet is in grote delen van Spanje, Portugal en Frankrijk. De hitte van afgelopen week veroorzaakte bosbranden in Spanje en kostte het leven aan zeker twee ouderen in Frankrijk. Moeten inwoners deze zomer vrezen voor 50 graden? -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
EU krijgt een zusje: politieke unie moet Europese landen ‘van Oekraïne tot IJsland’ verenigen
De EU krijgt er een zusje bij: een groot-Europese politieke unie waarin leiders van EU- en niet-EU-landen op gezette tijden de wereld verkennen. De eerste bijeenkomst is wellicht kort na de zomer in Praag.