Volledig scherm
Trump wil dat alle lidstaten al volgend jaar 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie besteden, zeggen ingewijden. © EPA

'Spoedsessie Navo na nieuwe eis Trump over Defensieuitgaven'

Na een nieuwe eis van Donald Trump gaat het op de tweede dag van de Navo-top in Brussel opnieuw over de defensie-uitgaven. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de Navo heeft volgens bronnen een spoedzitting ingelast.

Ingewijden zeggen dat Donald Trump wil dat alle lidstaten al volgend jaar 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie besteden in plaats van in 2024. De Amerikaanse president zou de resultaten van de top anders thuis niet kunnen verkopen. Hij zou hebben gedreigd met 'zware consequenties', maar het bondgenootschap verlaten zou niet aan de orde zijn.

Bronnen zeggen dat Trump in een sessie over Oekraïne en Georgië de deadline aan de andere lidstaten oplegde. Hij zou specifiek landen als Duitsland, België en Spanje hebben genoemd, aldus persbureau Reuters.
Trump geeft op dit moment een persconferentie.

  1. Wilders: De minister moet zich kapotschamen en opstappen, wegwezen!
    Aanslag Utrecht

    Wilders: De minister moet zich kapotscha­men en opstappen, wegwezen!

    Het kabinet zal ‘volle verantwoordelijkheid’ afleggen rond de aanslag gistermiddag in Utrecht, maar eerst moeten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) ‘alle ruimte krijgen’ om onderzoek te doen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag toe tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders vroeg vanmiddag een debat aan, dat vandaag nog zou moeten plaatsvinden, maar vond geen Kamermeerderheid.