Crystal Morrow (24) en haar 19-jarige vriend Dustin Harley.
Volledig scherm
Crystal Morrow (24) en haar 19-jarige vriend Dustin Harley. © Politiefoto

Stel riskeert forse celstraf voor dood verwaarloosde baby: ‘Kakkerlakken kropen door wiegje’

Een jong stel uit de Amerikaanse plaats Fouke (Arkansas) is officieel beschuldigd van moord op hun zeven maanden oude dochtertje Kimberly. De baby werd eind september dood aangetroffen in hun zwaar vervuilde woning. Het meisje lag besmeurd met uitwerpselen en bedekt met kakkerlakken in haar wiegje. Vlak naast het kindje lag haar extreem ondervoede en volkomen uitgedroogde tweelingbroertje.

Volgens Amerikaanse media sloeg één van de grootouders van Crystal Morrow (24) en haar 19-jarige vriend Dustin Harley op 27 september groot alarm toen er zorgwekkende signalen kwamen over de doodzieke kinderen.
De politie ging direct naar het huis van de twee en trof daar de kort daarvoor overleden Kimberly aan. Haar broertje moest met een traumahelikoper naar een ziekenhuis worden gebracht waar dankzij de inspanningen van artsen zijn leven op een haar na kon worden gered. Morrow en Harley werden gearresteerd op verdenking van ernstige verwaarlozing van hun kroost. Behalve Kimberly's tweelingbroertje waren er nog drie andere kinderen in de woning. Onduidelijk is of dat nakomelingen van het stel zijn. Alle kinderen zijn uit voorzorg ondergebracht bij pleegouders.

Quote

Haar luier was al dagen niet verschoond en het meisje had vieze vingerna­gels

Autopsierapport
De kleine Kimberly.
Volledig scherm
De kleine Kimberly. © privéfoto

Volgens Crystal Morrow had zij de kinderen, kort voor het overlijden van Kimberly, nog een flesje melk gegeven. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat ze dat niet had gedaan. Uit onderzoek op het stoffelijk overschot van de baby is namelijk gebleken dat ze langere tijd niet gedronken had. Verder werden, aldus de betrokken lijkschouwer, rond de oren, neus en mond van het kindje, stukjes opdroogd vuil gevonden die wijzen op een extreme vorm van verwaarlozing. ‘Haar luier was al dagen niet verschoond en het meisje had vieze vingernagels. Verder was ze veel te licht voor een kindje van haar leeftijd, had ze verzonken ogen, uitstekende ribben en sporen van spierverslapping’, staat in het autopsierapport.

De rechter neemt het Crystal Morrow en Dustin Harley zeer kwalijk dat ze niet goed of helemaal niet voor hun kroost hebben gezorgd. Ze hadden, zo staat in de aanklacht, veel eerder moeten ingrijpen of hulp moeten zoeken. De tweeling had, zo wordt gesteld, per direct goede zorg nodig.

Het stel zit sinds begin oktober in de gevangenis. Justitie heeft deze week een celstraf van tussen de zes en dertig jaar geëist. En een borgsom van omgerekend tienduizenden euro's bepaald. Die bedragen kan hun familie met geen mogelijkheid betalen om ze tijdelijk weer op vrije voeten te krijgen. 

Voorlopig geen rechtszaak

De geruchtmakende zaak, die in Amerika een van de ergste vormen van kinderverwaarlozing in lange tijd wordt genoemd, komt vanwege de coronacrisis voorlopig niet voor. Veel rechtszaken in de VS zijn door de pandemie voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

  1. Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Sue (45) en haar 49-jarige echtgenoot Noel Radford uit Groot-Brittannië zijn dit weekend de trotse ouders geworden van hun tweeëntwintigste kind: een meisje dat na een bevalling van circa 10 uur ter wereld kwam. Het grootste en vruchtbaarste gezin van Engeland, wonend in het kuststadje Morecambe, is volgens eigen zeggen superblij met de kerngezonde baby die geheel tegen de zin van de moeder in, in het ziekenhuis werd geboren.
  2. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”