Stijgende zee laat weinig keuze: bedreigd Vanuatu gaat binnen twee jaar hele dorpen verplaatsen
vanuatuDe regering van Vanuatu wil in de komende twee jaar tientallen dorpen verplaatsen naar hoger gelegen gebied. De eilandengroep in Oceanië denkt dat bewoners anders in gevaar komen door de stijgende zeespiegel.
Volgens de klimaatminister van Vanuatu heeft klimaatverandering de verhuizing inmiddels ‘onvermijdelijk’ gemaakt. Minister Ralph Regenvanu zei op een persconferentie dat het omgaan met de gevolgen van de opwarming van de aarde een inmiddels meer dan een grote uitdaging was voor Vanuatu’s 300.000 inwoners. Die wonen verspreid op een eilandengroep tussen Australië en Fiji.
De dorpen aan de kust die de lokale regering nu een risicostatus heeft toegekend, moeten binnen twee jaar naar hoger gebied worden verplaatst. Op langere termijn is het de bedoeling dat nog meer plaatsen zullen worden geëvacueerd. Regenvanu: ,,Het wordt een enorme uitdaging en een tragedie voor de mensen die het land van hun voorouders moeten verlaten en verhuizen, maar dat is de realiteit.”
Ongeveer 60 procent van de Vanuatuanen woont binnen een kilometer van de kust. Behalve de stijgende zeespiegel heeft Vanuatu volgens de minister ook meer en meer last van extreme stormen. In 2015 werd de helft van de bevolking getroffen door een orkaan. Die worden de laatste jaren steeds heftiger. ,,Klimaatverplaatsing van bevolkingen is het belangrijkste kenmerk van onze toekomst. We moeten er klaar voor zijn en er nu plannen voor maken”, aldus Regenvanu.
Meest kwetsbaar
Vanuatu wordt gerangschikt bij de landen die het meest kwetsbaar zijn voor natuurrampen zoals aardbevingen, stormschade, overstromingen en tsunami’s, volgens het jaarlijkse World Risk Report. Andere landen in de Stille Oceaan zijn ook op zoek naar oplossingen hiervoor, waaronder ook Tuvalu (waar Nederland hulp biedt) en Fiji. Ook hier zijn op den duur tientallen dorpen voorbestemd voor verhuizing vanwege de zee die volgens wetenschappers ergens halverwege deze eeuw tussen de 25 en 58 centimeter zal stijgen.
In 2005 was Vanuatu een van de eerste landen in de Stille Oceaan die een hele gemeenschap op het noordelijke eiland Tegua verplaatste. Van een overstromingsgevoelig kustgebied gingen mensen naar naar hoger gelegen gebieden. In 2017 werden alle 11.000 inwoners van Ambae, een eiland in het noorden van het land, met een armada van boten naar andere eilanden vervoerd nadat de Manaro Voui-vulkaan uitbarstte en steen en as op de dorpelingen regende. In mei van dit jaar riep het parlement van Vanuatu een noodtoestand uit vanwege klimaatverandering. De regering probeert de hulp aan de eilanden te versnellen, ondermeer door zaken aanhangig maken bij het in Den Haag gevestigde Internationale Gerechtshof.
Top
Minister Regenvanu was vorige maand aanwezig op de VN-top van COP27 in Sharm el-Sheikh, waar werd afgesproken om kwetsbare landen te helpen omgaan met klimaatverandering. Dat dan middels een nieuw steun fonds voor ‘verlies en schade als gevolg van klimaatverandering’. De landen die COP27 bijwoonden, herhaalden hun toezegging om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau, maar Regenvanu vindt dat de toezeggingen te vaag blijven en niet ver genoeg gaan. ,,Er is niet genoeg inzet om de uitstoot echt te verminderen. En dus zullen we de temperaturen zien stijgen tot meer dan 1,5 graden, waarvan we weten dat het rampzalig zal zijn voor de Stille Oceaan. We moeten ons nu concentreren op aanpassing en vooral op verlies en schade.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Wéér jonge gewapende Nederlanders gepakt in Antwerpen, aanslag op huis verijdeld
De Antwerpse politie heeft donderdagochtend vroeg opnieuw een Nederlandse jongeman opgepakt. De 25-jarige arrestant had mogelijk plannen voor een zoveelste aanval in de drugsoorlog die in de Belgische havenstad woedt, zegt de politie. -
OORLOG OEKRAÏNE
LIVE | Zelenski: Kiev verdient dit jaar nog gesprek over EU-toetreding
De Oekraïense president Volodimir Zelenski vindt dat zijn land het ‘verdient’ om dit jaar nog te beginnen met de gesprekken over toetreding tot de Europese Unie. Dat zegt hij aan de vooravond van de EU-top die vrijdag in Kiev wordt gehouden. Volg alle ontwikkelingen van de oorlog in ons liveblog hieronder. -
Met video
FBI vindt geen geheime documenten in strandhuis van president Joe Biden
De FBI is woensdagochtend het strandhuis van de Amerikaanse president Joe Biden binnengevallen. De inval in Rehoboth Beach (Delaware) is onderdeel van een onderzoek naar geheime documenten.
-
Kamala Harris naar begrafenis van door politie gedode Tyre Nichols
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris woont woensdag de begrafenis bij van Tyre Nichols, de zwarte man die stierf nadat hij zwaar was mishandeld door politieagenten in Memphis, in de staat Tennessee. Dat meldt het Witte Huis. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Spaanse politie pakt man op die aanslag op strand Benidorm plande
De Spaanse politie heeft een man opgepakt die een terroristische aanslag op strandbezoekers zou hebben gepland. Dat melden Spaanse media zaterdag op basis van informatie van de lokale veiligheidsautoriteiten. De man zou onder meer een aanval op het strand in de populaire badplaats Benidorm hebben voorbereid. Hij zou van plan zijn geweest daarvoor machinegeweren te gebruiken.