Senator Mike Rounds speelt met een gele fidget spinner.
Volledig scherm
PREMIUM
Senator Mike Rounds speelt met een gele fidget spinner. © REUTERS

Strenge regels op Trumps afzettingsproces: van verbod op koffie tot urenlang verplicht blijven zitten

Als schoolkinderen die zich vervelen. Zo gedragen veel senatoren zich op het afzettingsproces van Donald Trump. Stiekem kruiswoordraadsels oplossen, papieren vliegtuigjes vouwen of simpelweg een dutje doen. De regels zijn dan ook streng en de zittingen lang — en er is alleen maar water, melk en snoep toegestaan.

Op een doordeweekse zitting is het een komen en gaan in de Amerikaanse senaat. Wie niet zo geboeid is door het debat stapt eventjes op, maakt een praatje met zijn collega’s of klapt z’n laptop open om e-mails te lezen. Maar tijdens het impeachmentproces zijn er ijzeren regels van kracht. Daar moet iedereen voor de hele duur van de sessie (die tot nu toe varieerde van acht tot meer dan twaalf uur) op zijn stoel blijven zitten – op een zeldzame pauze en een noodzakelijk toiletbezoek na.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.