Volledig scherm
Wegwerkers nemen pauze in de volle zon in Texas. De staat gaat momenteel gebukt onder een hittegolf. © EPA

Stroomprijs explodeert in Texas door hittegolf

Door de aanhoudende hitte in de Amerikaanse staat Texas zijn de prijzen voor een megawattuur stroom geëxplodeerd. Op het hoogtepunt moesten energiemaatschappijen hiervoor meer dan 9000 dollar neertellen.

Dinsdag steeg de temperatuur in Dallas naar 39 graden en de vraag naar elektriciteit is enorm door de onder meer hard draaiende airco's. Toezichthouder Electric Reliability Council riep 's middags de noodtoestand voor het stroomnet uit omdat er nauwelijks nog elektriciteit beschikbaar was. Gebruikers werden opgeroepen hun stroomverbruik te beperken.

De Texaanse netbeheerder waarschuwt al maanden dat sluiting van steenkoolcentrales leidt tot capaciteitsgebrek. Ook groeit de vraag naar stroom in Texas harder dan in andere staten.
Dinsdag bereikte het stroomverbruik het recordniveau van 75.000 megawatt in Texas.

  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.